hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: szűkíteni kell a közteherviselést elkerülő lehetőségeket

  • MTI

Ma Magyarországon túl kevesen fizetnek adót, így azokra, akik betartják a törvényeket, jóval nagyobb terhek hárulnak. Ezért a kormány számos területen szűkíteni akarja a közteherviselést elkerülő lehetőségeket - indokolta Veres János pénzügyminiszter expozéjában az adótörvények módosítását a parlamentben.


A törvényjavaslat szerint az adóhivatal felhatalmazást kap arra, hogy eltérő ellenőrzési módszereket alkalmazva vizsgálja azokat, akik nem vállalják, hogy legalább a jövedelem-minimum után adót fizessenek – mondta Veres János. A törvényjavaslat meghatározza, hogy az egyes adózói csoportoknál mennyi a nyereségminimum. Ha ezt a vállalkozás nem éri el, akkor a saját döntésétől függ, hogy kitölti-e a bevallás-kiegészítő nyomtatványt, vagy megfizeti a az adót a minimum-nyereség után - közölte.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság elvárt adóról szóló döntése 60 milliárdos bevételkiesést jelent az idei költségvetésnek. A most tárgyalt törvénymódosítás eredményeként 10-15 milliárd forintos bevételt várnak, a fennmaradó összeget pedig a központi egyensúlyi tartalékból fedezik - mondta. Az adóhatóság a bevallást kiegészítő nyomtatványt feldolgozza, és kockázatelemző program alapján választja ki azokat, akiknél feltételezhető, hogy a vállalkozás eredménye a bevételek eltitkolásának és a szabálytalan költségelszámolásnak a következménye - hangsúlyozta.

Veres János elmondta, hogy a törvényjavaslat arra is jogot biztosít az APEH-nek, hogy megvizsgálja, az egyéni vállalkozó, a vállalkozás tulajdonosa, vagy a vállalkozásban közreműködő emberek életvitele arányos-e a vállalkozásból szerzett jövedelemmel.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló rendelkezések július 1-jével lépnek hatályba.

Az illetékes bizottságok általános vitára alkalmasnak találták a javaslatot, de kisebbségi véleményként elhangzott: sérti a jogbiztonságot, hogy új adót vezetnek be év közben.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink