hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyarázkodni kénytelen az APEH a BSA-megállapodás miatt

  • Salgó Andrea

Az APEH-BSA együttműködés aláírása két héttel ezelőtt nagyobb felháborodást keltett a szoftverérzékeny felhasználókban, mint eddig bármilyen, az adóhivatal részéről köttetett megállapodás. Az adóhivatal máig nem érti, miért kavart ekkora port az ügy. A szabad szoftvereket népszerűsítő (FSF) alapítvány viszont kedvet kapott ahhoz, hogy a BSA nyomdokaiba lépjen.

 
Az APEH két hete közölte, hogy megállapodik a szoftverrendőrségnek is nevezett BSA (Business Software Alliance) szerzői jogvédő szervezettel. Együttműködésük részleteit a sajtótájékoztatón azonnal titkossá nyilvánították, majd a közvélemény nyomására mégis publikussá tették. A sajtóban hangzatos címekkel tálalt együttműködés ugyanis kisebb ijedtséget váltott ki. Miközben az online informatikai szaklapok az APEH és a BSA kommandójával fenyegették olvasóikat, az adózók attól tartottak, hogy az adóhivatal egy nemzetközi jogvédő szervezet együttmüködő partnereként a Microsoft, s hasonlóan fajsúlyos piaci társai érdekeit védő BSA meghosszabbított karjaként vizsgálódik majd. Sőt a szabad szoftvereket alkalmazó cégeket kiemelten ellenőrzi. A jogvédő szervezetek - köztük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) - az adótitok megsértésének veszélye miatt emelték fel hangjukat.

Olvasói kérdésekre Magyar György ügyvéd válaszolt
Vizsgálhatják-e a számítógépekre telepített szoftvereket az APEH munkatársai?
Tartalmilag nem vizsgálhatják, ők csak arra jogosultak, hogy papírok alapján kövessék a számvitelt, az árumozgást, az ellenértékfizetést, az adó ki- és befizetést, számlázást, a tevékenység pénzügyi áttekintehetőségét.

Hogyan ellenőrizhető, hogy az APEH és a BSA információcseréje nem sért-e adótitkot?
Sem az APEH, sem a BSA nem nyomozóhatóság, de feljelentést bármelyikük tehet, a BSA pedig szaktanácsadóként segítheti a nyomozóhatóság munkáját. Az a vélelem, hogy az adóhatóság nem sért törvényt és nem sért adótitkot. Ha ezzel ellentétes adat merül fel, vizsgálatot kezde-ményezni, akár feljelentést is tenni a jogsértés miatt és jogorvoslattal élni.

Ha valaki szabad szoftvert használ, ezért nincsen számlája, az megütheti a bokáját egy APEH-vizsgálat során?
Nem, semmilyen összefüggést nincs a kettő között.
A hatóság az egyébként közérdekű adatokat tartalmazó megállapodás titkossá nyilvánításánál annak titoktartási záradékaira hivatkozott. A hvg.hu úgy értesült, az adóhivatal ez alatt a személyes adatokat, a kapcsolattartók nevét és elérhetőségét értette. 

Az APEH munkatársait meglepte a szerintük kissé elhamarkodott és a szokásosnál hangosabb reakció. Korábban az érintetteken kívül senkit nem érdekeltek a hasonló megállapodások részletei, ezért az adóhivatal most sem tartotta szükségesnek, hogy változtasson az előző gyakorlaton - mondta a hvg.hu-nak Nagy József, az adóhatóság kommunikációs igazgatója. 

Az APEH talán jogosan lepődött meg a vehemens reakciókon, de az is vitathatatlan, hogy a hivatal idáig egyedül a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával (VPOP), vagyis egy másik állami szervezettel kötött együttműködési megállapodásának aláírásának csapott ekkora hírverést – vélik a szakértők. Jelen esetben pedig egy piaci érdekvédő szervezet és az állam megbízásából működő hatóság között született megállapodásról tartottak sajtótájékoztatót, hogy azon rögtön titkosítsanak is. Gyanút kelt az is, hogy az adóhivatal - cserében a revizorainak a BSA szakemberei által nyújtott szakmai képzésért - gyakorlatilag semmi olyasmivel nem szolgál, ami ne lett volna már eddig is törvényben előírt kötelessége. (Magyarán a BSA kérésére nem kezd célirányosan, csak az illegális szoftverek után kutatni.) 

A megállapodást az utóbb nyilvánosságra hozott szerződés alapján a TASZ és független jogi irodák is bírálták, kétségbe vonva például annak a passzusnak a jogszerűségét, amely szerint „az APEH a BSA kérésére az adótitok betartása mellett tájékoztatást ad a jogellenes szoftverhasználat tekintetében felmerülő és adójogi ügyekből levonható általános tapasztalatokról”. Az adózási törvény szerint ugyanis „adótitok az adózást érintő tény, adat, körülmény, határozat, végzés, igazolás vagy más irat” - idézi  a TASZ saját honlapján. A szervezet jogvédői a jogszabályt úgy értelmezik, hogy az együttműködési megállapodás alapján sem adható át a BSA részére semmi olyan információ, amely az adózással kapcsolatban jutott az APEH birtokába és szerintük ebbe a körbe tartoznak az adóellenőrzés során begyűjtött információk is. Ezzel szemben az adóhivatal váltig állítja: nem sért adótitkot azáltal, ha az adóellenőrzések során összegyűjtött éves adatokból levont következtetéseket megosztja együttműködő partnerével. Vagyis konkrét információk képében legfeljebb csak statisztikai feldolgozásra alkalmas adatokkal szolgálhatnak szerződött partnerüknek.


APEH-gyanús a rendezetlen könyvelés és a piszkos iroda
Megkérdeztük az adóhatóságot: mégis miként szolgálná az együttműködési szerződés az állami adóbevételek növelését? "A revizorok egy ellenőrzés alkalmával eddig is megkérdezhették, hogy a vizsgált személy miből vásárolta cégutóját, vagy telefonját, számítógépét, ha mindezt nem látták dokumentálva a könyvelésben. Most viszont kiterjesztik a vizsgálatot a szoftverekre is" - hangzott a válasz.

A szoftverismereti tréningeket a BSA munkatársai tartják, így ők mondják meg a revizoroknak, mitől legális egy szoftver. Ha  az adóhatóság illegális szoftverhasználaton kapja az adózót, az legközelebb bizonyára megvásárolja a legális verziót.

Nagy József elmondta: a vizsgálat nem magánszemélyeket, hanem egyéni, illetve társas vállalkozókat érint. A revizorok tapasztalata egyébként az, hogy akinek rendezett az irodája, s rendezett a könyvelése, annak adóhátraléka sincs.

„A BSA és az adóhatóság is büntetőjogi értelemben túlterjeszkedik  a hatáskörén és szereptévesztésben van” - mondja a hvg.hu-nak Magyar György, aki gyakorló ügyvédként ugyan a célt helyesnek, de  a kivitelezést mindenképpen tévesnek ítéli. 

Az adóhatóság mentségére szolgáljon, hogy a BSA ajánlkozott fel, s nem fordítva, ráadásul - említi Nagy József - az APEH a múltban is támogatott minden olyan jogvédő szervezetet, amelynek célja a legális piaci szereplők érdekeinek védelme. Ilyen együttműködő partner többek között a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda (Artisjus) is. A kommunikációs  igazgató nem érti, miért kellett volna elutasítani a BSA ajánlatát. Az APEH a jövőben is nyitott hasonló kezdeményezésekre. "Amennyiben  a szabad szoftvereket népszerűsítő alapítvány úgy döntene,  szeretne ő is együttműködni az adóhivatallal, állunk elébe" - válaszolt a hvg.hu kérdésére Nagy József.

Az FSF (Free Software Foundation) alapítvány feltett szándéka, hogy a közeljövőben felkeresse az adóhivatalt a BSA-hoz hasonló együttműködési ajánlattal. Erdei Csaba, a kuratórium elnöke a hvg.hu-nak  elmondta, korábban nem volt tudomásuk arról, hogy az APEH nyitott ilyesféle megállapodásokra. Örülnének ők is a lehetőségnek és nonprofit tevékenységük részeként – ahogy más szervezeteknél eddig is tették - szívesen népszerűsítenék a szabad szoftvereket az APEH-berkeiben.


 


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink