adozona.hu
Súlyos higiéniai hiányosságok egy budai étteremben
//test-adozona.hu/altalanos/Sulyos_higieniai_hianyossagok_egy_budai_ett_99KM6J
Súlyos higiéniai hiányosságok egy budai étteremben
Egy budapesti vendéglátóhely ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrök az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, olvasható a hivatal honlapján.
Az egység zöldség-gyümölcs előkészítő helyiségében is bőven akadt kivetnivaló: hiányzott a szükséges munkaasztal és a kétmedencés mosogató esetében nem gondoskodtak a hideg-meleg folyóvízről, sem a szennyvíz hálózatra való rákötésről. A rendeltetésszerű használat helyett a mosogatóban szeletelt kenyeret, fűszerpaprikát, feketeborsot és csomagolt száraz állateledelt, míg a kézmosóban személyzeti ruhákat tároltak. Maga a zöldség és gyümölcs tisztítása – az erre szolgáló helyiségen kívül – a gazdasági bejárat előtti közlekedőben történt.
A felsorolt problémákon túl súlyos dokumentációs hiányosságot is talált a hatóság, ugyanis a létesítményre vonatkozó, kötelező HACCP dokumentációval nem rendelkezett a vállalkozás.
A Nébih a fenti, súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A felügyelők továbbá 7 tétel, mintegy 50 kg nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű élelmiszer azonnali hatályú forgalomból való kivonása mellett döntöttek. Az érintett élelmiszerek felhasználásának és forgalomba hozatalának tiltására is sor került.
Az egység az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítását, továbbá a hatóság kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta tevékenységét.
Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.
Hozzászólások (0)