adozona.hu
Etil-alkohol a kefírekben – a Nébih újabb élelmiszer-ellenőrzése
//test-adozona.hu/altalanos/Nebih_ujabb_elelmiszerellenorzes_X1MHGY
Etil-alkohol a kefírekben – a Nébih újabb élelmiszer-ellenőrzése
Kaukázusi kefireket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a vizsgálatok során komolyabb problémát nem találtak, de a hatóság 18 natúr termékből 7-nél kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért – közölte a hivatal az MTI-vel.
A Nébih közleménye szerint az ellenőrzött 18 különböző márkanevű termékből 17-et magyar üzemekben 8 előállító gyártott, egyet pedig más uniós tagállamban készítettek.
A hivatal szakemberei ellenőrizték a termékek fehérje- és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő károsanyag-kioldódást is.
E szempontok alapján nem voltak gondok a vizsgált kaukázusi kefirekkel a közlemény szerint.
Konkrét szabály ugyan nincs a kefir alkoholtartalmára, de a hatóság 18 natúr termékből 7-nél kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért.
A közleményben kiemelik, hogy a kefir semmiképp nem sorolható ettől az "alkoholos italok" közé, de "nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén azért érdemes ezt is számításba venni".
A Magyar Élelmiszerkönyv savanyú tejtermékekről szóló fejezete pontosan definiálja, hogy a kefirt milyen speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával kell készíteni, és hogy élőflórás termék esetében mennyi az élő tejsavbaktériumok minimális száma. Ennek az előírásnak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg, a tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél.
A vizsgálatok folyamatban vannak a kifogásolt termékek esetében. Amennyiben a hivatal megállapítja, hogy a kifogásolt csíraszám az előállítás hiányosságainak következménye, a vállalkozásokat figyelmezteti.
Hozzászólások (0)