hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jól vizsgáztak a laktózmentes tejfölök

  • adozona.hu

A laktózmentes készítményeket is ellenőrizte Szupermenta tejföl terméktesztjének részeként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A speciális termékcsoportban összesen 9 laktózmentes tejfölt vizsgáltak biztonsági és minőségi paraméterek mentén a szakemberek. A laboratóriumi vizsgálatokon mindegyik megfelelt az előírásoknak. Jelölési hiba miatt 2 termék gyártóját kellett figyelmeztetni. Összességében azonban elmondható, hogy jól vizsgáztak a laktózmentes tejfölök a Nébih átfogó tesztjén.

Egyre több gyártó, forgalmazó szentel külön figyelmet a táplálkozási allergiában vagy intoleranciában szenvedő vásárlók igényeinek kielégítésére. Éppen ezért a Szupermenta tejföl tesztjéből nem maradhattak ki a laktózmentes csoport képviselői sem. Összesen 9 laktózmentes, 20 százalékos zsírtartalmú tejfölt vizsgáltak a Nébih szakemberei. A tejtermékek mindegyikét Magyarországon gyártották.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint mind a 9 termék kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatt tartalmazott laktózt, azaz valóban laktózmentesnek mondhatóak.

A „klasszikus” tejfölökhöz hasonlóan laktózmentes társaikat is ellenőrizték nem engedélyezett anyagok használata és hamisítás szempontjából a Nébih szakemberei. E tekintetben is jó eredmény született, hiszen mind a 9 termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült, azokat nem hamisították növényi zsírral, és egyéb, nem engedélyezett adalékanyagot sem találtak bennük.

A tejsavbaktériumok száma és a zsírtartalom is megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásoknak. Csupán 2 jelölési hiba miatt kellett figyelmeztetni egy-egy vállalkozást, mivel nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. A Nébih emiatt kötelezi a cégeket termékük jelölésének javítására.

A lakózmentes tejfölök kedveltségi vizsgálatán laikus és szakértő, laktózrérzékeny és „átlagos” kóstolók egyaránt bírálták a tejkészítményeket. Az értékelési szempontok a külső megjelenés, az állomány, az illat és az íz voltak. A laktózmentes, 20 százalékos zsírtartalmú tejfölök Szupermenta tesztjén első helyen a Milfina végzett. Második lett a Pilos laktózmentes tejföl, míg harmadikként a Mizo laktózmentes terméke zárt.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 November
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink