adozona.hu
Ezeket a hiányosságokat tárta fel az élelmiszerláncok ellenőrzése során a Nébih
//test-adozona.hu/altalanos/Ezeket_a_hianyossagokat_tarta_fel_az_elelmi_8T91WJ
Ezeket a hiányosságokat tárta fel az élelmiszerláncok ellenőrzése során a Nébih
A tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzésre országszerte március 21. és április 18. között került sor a Nébih irányításával. Az elrendelt fokozott hatósági felügyelet célja, hogy ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakot megelőző megnövekedett forgalom mellett sem – közölte honlapján a Nébih. A 2750 ellenőrzés során az ellenőrök 35 alkalommal figyelmeztetést, 197 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként a feltárt szabálytalanságok miatt, és összesen csaknem 13 millió forint bírságot szabtak ki.
Országosan összesen 2750 ellenőrzésre került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 35 alkalommal figyelmeztetést, 197 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként, és összesen csaknem 13 millió forint bírságot szabtak ki. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben a feltárt hiányosságok, illetve szabálytalanságok miatt 12 alkalommal kellett a tevékenységet felfüggeszteni.
A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak, de nőtt a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya is. Összesen 13 372 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, melyek 2 százalékát, 272 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 4374 kilogramm mennyiségben.
Az ellenőrzött 589 vendéglátó egységben 66 esetben higiéniai, 20 esetben nyomon-követéssel kapcsolatos hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A forgalmazott alkoholos italok közül 664 terméket (507 hazai és 157 külföldi alkoholos ital) vizsgáltak. Alkoholtartalom eltérést a gyorstesztek használata során nem tapasztaltak az ellenőrök egy esetben sem.
A zöldség-gyümölcs minőségellenőrök 504 belföldi forgalmazónál végeztek ellenőrzést, ahol összesen 1510 zöldség-gyümölcs tétel (617 hazai, és 893 más EU tagállami, illetve 3. országbeli) ellenőrzésére került sor. A vizsgálatok javarészt a friss szezonális termékekre irányultak. Az ellenőrök 97 esetben tettek kifogást, ebből 93-ban jelölési hiba vagy minőségi kifogás, 4 alkalommal pedig ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető termék miatt.
Az élelmiszer-előállításra és forgalmazásra egyaránt kiterjedő ellenőrzés-sorozat alkalmával – a húsvéti étkezési hagyományokat figyelembe véve – a hatóság kiemelten ellenőrizte a húsok és húskészítmények, valamint az édesipari termékek forgalmazását, és a tojáscsomagolókat. A szakemberek kedvező tapasztalatokat szereztek, kis számban kellett eljárniuk az ünnepi asztalra szánt termékek esetében.
Hozzászólások (0)