adozona.hu
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem találja biztonságosnak az E 171 színezék felhasználását
//test-adozona.hu/altalanos/Az_Europai_Elelmiszerbiztonsagi_Hatosag_nem_6BAPUA
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem találja biztonságosnak az E 171 színezék felhasználását
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) frissítette a titán-dioxid (E 171) biztonsági értékelését, mely szerint a színezék élelmiszer-adalékanyagként történő felhasználása már nem tekinthető biztonságosnak. A folyamat következő lépéseként a további intézkedésekről, a szabályok, előírások módosításáról az Európai Bizottság dönt majd, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.
Az EU az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat. A titán-dioxid (fehér szín eléréséhez használt színezék – E 171) értékelésére 2020 márciusában kérték fel az EFSA-t.
Az EFSA szakértői – figyelembe véve minden rendelkezésre álló tudományos kutatási eredményt és adatot – arra a következtetésre jutottak, hogy a titán-dioxid élelmiszer adalékanyagként történő felhasználása többé már nem tekinthető biztonságosnak. A következtetés meghozatalának kritikus eleme volt, hogy a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus hatás, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét. Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben.
Az EFSA kockázatértékelése alapján, a tagállamok bevonásával, az Európai Bizottság dönt majd a további szükséges intézkedésekről.
Hozzászólások (0)