hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszahívják a Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajtot

  • adozona.hu

A német hatóság a RASFF rendszeren keresztül értesítette a Nébih-et, hogy Shigatoxin termelő E. coli baktérium szennyezettséget mutattak ki francia, lágy sajtban. Az érintett tételek hazánkban egyes Lidl üzletekben voltak kaphatók 2019. 12. 28-át megelőzően – írja honlapján a Nébih.

A termék azonosító adatai:

  • Termék megnevezése: Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajt, 100g
  • Tétel azonosító és minőség-megőrzési idő:
  • L29513 - 19.01.2020
  • L29513 - 20.01.2020
  • L29514 - 20.01.2020
  • Előállító: Jermi Käsewerk GmbH

A Lidl Magyarország Bt. felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et, és minden szükséges intézkedést megtett a vásárlók tájékoztatása céljából. Tájékoztatásuk szerint a terméket az üzletek visszaveszik.

Fontos! Az érintett – fenti azonosítókkal ellátott – termékek, csak a Lidl honlapján közzétett üzletekben voltak elérhetőek.

Az üzletek listája az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.lidl.hu/extrak/hirek-ujdonsagok

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosítóval ellátott terméket ne fogyasszák el, mert egészségügyi problémát okozhat.

FRISSÍTÉS! 2019. 12. 30. A Lidl Magyarország Bt. tájékoztatása szerint az érintett termékek magyar vásárlókhoz nem kerültek, az áruházak polcain nem érhetőek el.

Az E. coli fertőzésről

A shigatoxin termelő Escherichia coli (röviden E. coli) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap – olvasható a portal.nebih.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 November
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink