adozona.hu
A Nébih szerint az albán pékségek nem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot
//test-adozona.hu/altalanos/A_Nebih_szerint_az_alban_peksegek_nem_jelen_XTKGT2
A Nébih szerint az albán pékségek nem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot
Az albán pékségek nem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot, és nem számít jogsértésnek a Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő nevekkel más összetétellel gyártani termékeket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI érdeklődésére pénteken.
Az MTI azt követően kereste meg a hivatalt, hogy Septe József, a pékszövetség elnöke korábban egy szakmai tanácskozáson kijelentette: a magyar sütőipari cégek versenyhelyzetét a belföldi piacon rendkívüli mértékben rontják az albán pékségek, mintegy 500 ilyen működik Magyarországon. Az albán pékségek ugyanis Septe József szerint nem tartják be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, így költségeik, ebből következően áraik is alacsonyabbak, mint a magyar vállalkozásoké.
A Nébih közölte, hogy a hatóság és a megyei szakigazgatási szervek – az éves ellenőrzési terv és a közérdekű bejelentések alapján – rendszeresen ellenőrzik az élelmiszerelőállító üzemeket, köztük a pékségeket is. Az albán pékségekkel kapcsolatban már többször történt kiemelt, országos célellenőrzés főként a közérdekű bejelentések nyomán.
Mint arra a Nébih felhívta a figyelmet, a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait csak abban az esetben kötelező alkalmazni, ha az adott élelmiszerelőállító az abban foglalt megnevezéseket használja. Az albán pékségek a termékeiket általában nem a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő összetétellel gyártják, ezért a Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő neveket használnak – "Albán kenyér" helyett "Albán buci".
Vagyis, ha nem a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt terméknevekkel történik a forgalmazás, akkor az nem tekinthető jogsértésnek – írta a Nébih az MTI-nek küldött válaszában.
Hozzászólások (0)