adozona.hu
Év végi hajrá: így tervezze meg 2012-es cafeteria-rendszerét
//test-adozona.hu/altalanos/20111111_cafeteria
Év végi hajrá: így tervezze meg 2012-es cafeteria-rendszerét
Tapasztalatok szerint 35 fő felett érdemes megfontolni, hogy a cafeteria rendszerrel kapcsolatos feladatokat...
Tapasztalatok szerint 35 fő felett érdemes megfontolni, hogy a cafeteria rendszerrel kapcsolatos feladatokat, folyamatok kezelését egy belsős kollégára, vagy pedig külsős tanácsadóra bízzuk. Ez a munka gyakorlatilag folyamatos, és a jogi környezet megfelelő ismerete is elengedhetetlen hozzá. A jól megtervezett cafeteria rendszerrel növelhető a dolgozói motiváció, és legalább 30 százalékkal csökkenthető a munkáltatók adminisztrációja.
A cafeteria stratégia kidolgozásakor néhány vállalat abba a hibába esik, hogy a stratégiában nem tervezi meg a dolgozók folyamatos tájékoztatását. Ez azért nagy hiba, mert a nem megfelelő tájékoztatás akár az egész cafeteria bevezetését és működtetését is kudarcra ítélheti. A cafeteria elemek felhasználhatóságáról is fontos megfelelő tájékoztatást adni, hogy a dolgozók magabiztosan tudják majd a gyakorlatban is kihasználni a rendszer előnyeit. Ha azt szeretnénk, hogy a cafeteria tényleg motiválja cégünk munkavállalóit, még a dolgozói nyilatkoztatás előtt át kell gondolni, hogy a tájékoztatás mely módjai illenek a vállalat kultúrájához, a cég létszámához.
A cafeteria rendszerek bevezetésének és üzemeltetésének három fő lépése van: első lépés a bevezetés, illetve a rendszer év eleji elindítása, majd azt követi a dolgozók nyilatkoztatása, és annak adminisztrációja, végül harmadik lépésben az így kialakított rendszer folyamatos működtetése, karbantartása, juttatások biztosítása.
Hogyan néz ki a cafeteria rendszer bevezetésének folyamata?
1. Igényfelmérés:
• Bevezetés céljának meghatározása
• Vezetőség céljai
• Munkavállalói igények
2. Stratégia – előkészítés:
• Juttatás-menedzsment (a cafeteria keretösszegének, elemeinek kialakítása,
• valamint a jogosultságok meghatározása)
• Ütemezés
3. Vállalati háttér kialakítása:
• Cafeteria szabályzat elkészítése
• Törvényi háttér
• Nyilatkozatok
4. Kommunikáció, a munkavállalók tájékoztatása:
• Előadások
• Munkavállalói kézikönyv
• Plakátok, egyéb informálódást segítő anyagok kialakítása
5. Adminisztráció:
• Nyilatkozati háttér és dokumentáció biztosítása: excel kialakítás, szoftver vásárlás
• Nyilatkoztatás
• Adatok rögzítése
• Dokumentumok tárolása
6. Cafeteria rendszer indítása:
• Üzemeltetés
• Folyamatos év közbeni tanácsadás
7. Éves frissítés, utókövetés:
• Hatásvizsgálat
Hogy alakítsa ki céges cafeteria stratégiáját és szabályzatát?
1. Cél meghatározása:
• motiváció
• plusz juttatás
• béremelés alternatívája, stb.
2. Stratégia kialakítása:
• bevezetés tervezett időpontjának meghatározása
• a juttatásban részesülők létszámának meghatározása
• cafeteria keretösszeg nagyságának és szerkezetének rögzítése (fix összeg, bruttó bér %-a vagy ezek
• együttese)
• cégspecifikus szabályok kialakítása (kötelező vagy korlátozottan választható elemek)
• egységes vagy több szintű rendszer (cafeteria csoportok alkotása)
• jogosultságok meghatározása
• nyilatkozási és rendelési határidők kialakítása
• juttatási rendszer elemei
• kommunikációs stratégia kialakítása
• szolgáltatók kiválasztása
• cafeteria adminisztráció eszközének és módjának meghatározása
• esetlegesen külsős cég bevonása szakértőként
3. Szabályzat és nyilatkozati dokumentáció elkészítése:
• törvényi előírásoknak megfelelés
• évközi változások alkalmával frissítés
A cafeteria-szabályzat a juttatási rendszer vállalati szempontból fontos részleteinek szabályzatba foglalása, amely tartalmaz minden olyan lényeges információt, mely a cafeteria rendszer működtetésével kapcsolatos.
A vállalkozások belső szabályzatai többnyire valamennyi munkavállalóra nézve kötelező érvényűek (vegyük csak a munkavédelmi szabályzatot vagy akár egy biztonsági szabályzatot), kötelező annak ismerete és betartása is, ezért így lehet a cafeteria rendszert is a lehető leghatékonyabb módon megismertetni és az abban foglaltakat betartatni minden munkavállalóval. A cafeteria-szabályzatnak tartalmaznia kell az juttatási rendszer főbb ismérveit, a keretösszeget, és a keret meghatározásnak módját, az esetleges differenciálás részleteit. A szabályzatban kell meghatározni a jogosultságokat és a juttatás igénybevételének körülményeit is.
Frankó Éva
Sodexo
Hozzászólások (0)