hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Webáruház külföldi magánszemélyek részére értékesít

  • adozona.hu

Magyar kft. Magyarországon webáruházat hoz létre, kerámiatermékek értékesítése céljából. A termékeket bármely országból megrendelhetik. A termékek a magyar kft.-től független olaszországi üzemben készülnek, a magyar kft.-nek nincs Olaszországban telephelye. A magyar kft. a webáruházában megrendelt termékeket megvásárolja az olasz cégtől, majd Olaszországból közvetlenül elfuvaroztatja a vevőhöz. A magyar kft.-nek a különböző országokból származó megrendelő magánszemély vevők részére milyen áfamértékkel kell kiszámláznia az értékesítést EU-n belüli, illetve EU-n kívüli vásárlók esetén? Olvasónk kérdésére Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Mivel magánszemélyekről van szó, közösségi viszonylatban a fenti értékesítés távértékesítés lesz véleményem szerint.

Ennek szabályait az áfatörvény alábbi paragrafusai definiálják:

12/B § (1) E törvény alkalmazásában termék Közösségen belüli távértékesítése: termék olyan értékesítése, amikor a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását az értékesítő maga, vagy javára más végzi – ideértve az értékesítő közvetett részvételével történő feladást, fuvarozást is – a Közösség egy olyan tagállamából, amely eltér attól a tagállamtól, amelyben a feladott, illetve fuvarozott termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvarozás befejezésekor van, feltéve, hogy a következő feltételek teljesülnek:

a) a termék értékesítése

aa) olyan adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére történik, akinek (amelynek) beszerzése, mint termék Közösségen belüli beszerzése után a 20. § (1) bekezdés a) és d) pontja értelmében nem kell adót fizetnie; vagy

ab) bármely más nem adóalany személy, szervezet részére történik; és

b) az értékesített termék:

ba) nem új közlekedési eszköz; illetve

bb) nem szolgál fel- vagy összeszerelés tárgyául, függetlenül attól, hogy azt kíséri-e próbaüzem, vagy nem.

29. § A 26. §-tól és a 28. §-tól eltérően:

a) termék Közösségen belüli távértékesítése esetében teljesítési helynek azt a helyet kell tekinteni, ahol a termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvarozás befejezésekor van.

Amennyiben a fenti feltételek teljesülnek, az értékesítés teljesítési helye a termék megérkezésének helye szerint alakul a magánszemélyek esetén, azaz az ügyletet a célország áfájával kell kísérni. (Ez alól ugye 10 000 EUR alatt lehet mentesülni.)

Közösségi magánszemélyek viszonylatában tehát a vevő országa szerinti termékértékesítések történnek, amelyre azonban alkalmazható az OSS rendszer. Az Európai Közösség területén letelepedett adózó csak a székhelye tagállamában regisztrálhat.

Harmadik országos viszonylatban viszont ez nem alkalmazható, ekkor az olasz hozzáadott érték adó szabályokat szükséges alkalmazni, olasz áfaregisztráció/bejelentkezés szükséges lehet, mivel Önök ottani teljesítési helyű exportértékesítést valósítanak meg, az alábbiak alapján:

Amennyiben az értékesített termék rendeltetési helye – függetlenül az értékesített termék jellégétől és a vevő adójogi státusától – harmadik ország területe, akkor az értékesítésre a távértékesítés szabályai nem vonatkoztathatók.

Az áfatörvény 98. § (1) bekezdése alapján mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, feltéve, hogy

– a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását az értékesítő maga vagy – javára – más végzi,

– a termék Közösség területéről való elhagyásának tényét, amelynek az értékesítés teljesítésekor, de legfeljebb a teljesítés napját követő 90 napon belül kell megtörténnie, a terméket a Közösség területéről kiléptető hatóság igazolja,

– az említett határidőn belül az értékesített terméket rendeltetésszerűen ne használják, egyéb módon ne hasznosítsák, ide nem értve a kipróbálást és a próbagyártást.

Abban az esetben, ha a webáruház a vevő részére történő teljesítés érdekében harmadik országba adja fel a terméket, akkor az értékesítés adómentességet élvez. Az adómentesség szempontjából a vevő adójogi státusa lényegtelen, lehet adóalany, vagy adóalanynak nem minősülő személy is.

Ahogy láthatják, harmadik országos viszonylatban Önök az olasz adóadminisztrációt nem tudják elkerülni, arról nem beszélve, hogy olasz partnerük is olasz áfás számlát fog Önök felé kiállítani nagy valószínűséggel, ennek visszaigényléséhez, illetve az állandó telephely feltételeinek vizsgálatához, illetve a további kérdések tisztázásához olasz szakértő megkeresését javaslom.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 May
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink