adozona.hu
Most megtudhatja, mi 5 százalékos áfás és mi nem a sertésbelsőségek közül
//test-adozona.hu/afa/Most_megtudhatja_mi_5_szazalekos_afas_es_mi_6MK1VN
Most megtudhatja, mi 5 százalékos áfás és mi nem a sertésbelsőségek közül
Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a házi sertések élelmezési célú vágási melléktermékei, belsőségei értékesítése kapcsán alkalmazandó 5 százalékos adómértékről.
A házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva (vtsz. 0206 30-ból 0206 41, 0206 49) is 5 százalékos áfakulccsal adózik január 1-jétől (áfatörvény 3. számú melléklet I. részének 58. pontja).
Az 5 százalékos adómérték alá sorolandó termékkör részét képezik például az alábbi élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékek és belsőség a fej és annak darabjai (beleértve a fület, pofákat, orrkorongot, fejhúst is), a láb, a farok, a szív, a máj, a vese, a velő, a mirigy (a csecsemőmirigy és a hasnyálmirigy), a tüdő, a nyak, a rekeszizom, a lép, a nyelv, a hashártya, a gerincvelő, az ehető bőr, a szaporítószervek (például méh, petefészek és here), a pajzsmirigy,a hipofízismirigy, függetlenül attól, hogy az említett termékek értékesítése friss, hűtött vagy fagyasztott állapotban történik.
A vágási melléktermékek és belsőségek általában négy csoportra oszthatók:
(1) Amelyeket elsősorban emberi fogyasztásra használnak fel (például fej és annak részei, láb, farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz/hashártya rész, nyak, csecsemőmirigy).
(2) Amelyeket kizárólag gyógyszeripari termékek előállítására használnak fel (pl. epehólyag, mellékvesemirigy, méhlepény).
(3) Amelyeket emberi fogyasztásra vagy gyógyszeripari termékek előállítására használnak fel (például máj, vese, tüdő, velő, hasnyálmirigy, lép, gerincvelő, petefészek, méh, here, pajzsmirigy, hipofízismirigy).
(4) Amelyeket, mint például a bőrt emberi fogyasztásra vagy egyéb célokra használnak fel (például bőrgyártás).
Az adóhatóság tájékoztatójában a továbbiakban részletezi, hogy az egyes melléktermékeket és belsőségeket milyen szempontok szerint kell az egyes vámtarifaszámok alá besorolni, hogyan kell elhatárolni a kedvezményes adómérték alá tartozó és a 16. árucsoportba tartozó vágási melléktermékeket és belsőségeket.
A NAV leszögezi: nem adózhat 5 százalékos adómértékkel a kolbász és hasonló termék, illetve az olyan vágási melléktermékek és belsőségek, amelyeket bármilyen módon főztek (pároltak, gőzöltek, roston, zsírban vagy nyárson sütöttek) vagy az itt nem említett más eljárással készítettek el, beleértve a csupán palacsintatésztával vagy zsemlemorzsával való beborítást, szarvasgombával vagy egyébbel (például borssal és sóval) való ízesítést, valamint a májkrémet és pástétomot.
További részleteket ITT olvashat.
Hozzászólások (0)