hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

2024 elején élesedik az eÁFA rendszer

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2024-ben indítja el az eÁFA-rendszert, az áfabevallások elektronikus úton történő összeállításának és benyújtásának további támogatására, ami jelentősen átalakítja az áfabevallás ma ismert folyamatát – olvasható Kóczé Péter, a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője írásában.

A NAV eÁFA nem egy új projekt. 2021-ben már megkísérelte az adóhivatal egy kiajánlott áfabevallást biztosító szolgáltatás kialakítását, de ez akkor végül meghiúsult.

Az általános forgalmi adózásban 2024-ben új korszak kezdődik. A fejlesztés legfontosabb céljai, hogy:

» fokozza az automatizációt az áfabevallások előkészítéséhez és beküldéséhez kapcsolódó folyamatokban,

» kevesebb hibás bevallás kerüljön benyújtásra, ezáltal egyszerűsödjön az ellenőrzés és csökkenjen az ellenőrzések száma,

» tovább csökkenjen Magyarországon az áfarés.

Ez az új elektronikus áfarendszer gép-gép (M2M) kapcsolaton keresztül, illetve egy webes felületen is elérhető lesz a felhasználók számára. Az új eÁFA rendszerben lehetőség nyílik a releváns adóhatósági adatok – például befogadott és kiállított számlák, vámeljárások adatai – lekérdezésére, valamint, az áfaanalitika elkészítése, illetve adóhatósági adatokra alapozott validációja mellett a bevallási kötelezettség egyszerű teljesítésére.

2024 elején élesedik az új rendszer

Hónapok óta zajlanak a tesztelések piaci szereplők egy szűkebb körének a bevonásával, amit a következő hetekben várhatóan folyamatosan megnyitnak majd az adózók szélesebb köre előtt is, így egyre többen tudják majd maguk is kipróbálni az új adóhatósági szolgáltatást.

“Adózók széles körének nyílik meg az új rendszer, a hazai vállalkozások mellett az eÁFA mindenki más számára elérhető lesz, akik Magyarországon adóköteles tevékenységet végeznek. Az új rendszer egyelőre opcionálisan lesz használható a jelenlegi, hagyományos áfabevallási eszköz mellett (ÁNYK), de a létrehozásával nem titkolt célja az adóhivatalnak, hogy idővel már csak ezt az egyet fogják meghagyni. Az adóhivatal tájékoztatása alapján a 2024. év első áfabevallásai már az új rendszerben is benyújthatóak lesznek, ami a gyakorlatban egy február eleji használatot vetít előre a cégek oldaláról” – írja Kóczé Péter, a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője.

Az eÁFA rendszer koncepciója alapján, annak tapasztalataira építve ráadásul később további bevallásokra is szeretnék majd ezt az új technológiát kiterjeszteni.

Tovább növekedik a NAV adattó

Az adóhivatal a kötelező online számla-adatszolgáltatáson, az online pénztárgépek adaszolgáltatásán és a vámhatározatok nyilvántartásán keresztül már jelenleg is az üzleti tranzakciók áfa-releváns adatainak széles körével rendelkezik, szinte valós idejű rálátással. A NAV eÁFA rendszer ezeket a meglévő adatokat egészíti ki a hozzájuk kapcsolódó könyvelési információk bekérésével, amelyek szintén a NAV adattót gazdagítják.

Két új út is nyílik az áfabevallás teljesítéséhez

A jelenleg használt ÁNYK mellett a NAV két új utat kínál az eÁFA rendszerben, figyelembe véve a kisebb és nagyobb adózók eltérő igényeit és lehetőségeit.

A kisebb adózók egy online hozzáférésen keresztül, egy webes portálra bejelentkezve férhetnek hozzá az aktuális időszakra vonatkozó áfaadataikhoz, és itt módosíthatják és egészíthetik ki az esetleg hiányzó tranzakciós adatokat. Az áfabevallás-tervezet megtekintése és elfogadása is ugyanitt történik meg. Ezen túlmenően a cégek számára egy valós időben frissülő, tájékoztató jellegű áfapozíció is elérhető lesz ezen a felületen.

A nagyobb adózók egy gép-gép kapcsolaton (M2M) keresztül férhetnek hozzá az adóhatóság által biztosított technológiai szolgáltatásokhoz. Az ő esetükben az áfabevallás előkészítése és tervezetének áttekintése, elfogadása várhatóan a meglévő könyvelő vagy vállalatirányítási rendszereikbe integrálva fog megvalósulni, ezért ezen a felületen a könyvelőprogram és az elektronikus áfa rendszer közötti egyszerű adatcserére is lehetőség nyílik.

Mindkét esetben a felhasználók ugyanazokat a főbb funkciókat érhetik el:

» dinamikusan futtathatnak számlaszintű áfaanalitika vizsgálatokat az esetleges hibák kiszűrése és megoldása érdekében;

» letölthetővé válik számukra az adóhivatal által kiajánlott bevallástervezet, amit vagy elfogadhatnak, vagy egy újabb analitika feltöltésével újraszámoltathatnak az adóhivatallal.

Ezen kívül egy sztenderd adó-kódkatalógust is kialakított az adóhivatal annak érdekében, hogy a cégek ezek alkalmazásával is elvégezzék az analitika sorok besorolását.

Lehetőség lesz az áfaanalitika előzetes validációjára

“Az adóhivatal automatikusan kiértékeli a vele megosztott áfaanalitikákat. Ennek során nemcsak azok formátuma és struktúrája kerül vizsgálatra, de az abban szereplő adatok és a közöttük fennálló összefüggések is. Nagyon hasznos funkciónak ígérkezik az adózók számára, hogy az analitikában szereplő adatok még azok forrásával, a NAV adattóban szereplő bizonylatokon szereplő adatokkal is összevetésre kerülnek majd “ – emeli ki Kóczé Péter.

Az M-lapok halála?

Az eÁFA rendszer jogszabályi hátterét az őszi adócsomag teremti meg, melynek elfogadása még folyamatban van. A legutolsó adóhivatali kommunikáció alapján azok a cégek, akik a jövőben az eÁFA rendszerben kezelik bevallásaikat, mentesülnek a belföldi összesítő jelentések (M-lapok) rendszeres elkészítésének kötelezettsége alól.

Az új technológiára való átállást ugyanakkor még hátráltatja, hogy induláskor nem fogja támogatni az önellenőrzéseket. Az eÁFA rendszerben várhatóan csak 2024 második felétől lehet önellenőrzéseket beküldeni, és előszőr csak 2025 elejétől biztosít majd teljes körű funkcionalitást, onnantól teremtik meg benne a soron kívüli bevallások támogatását is.

Ingyenes adatelemző eszközök

Az eÁFA rendszer részeként a NAV további analitikai eszközöket is kínál az adózóknak, amivel az áfabevallásaik ellenőrzését, az abban felmerülő esetleges hibák és eltérések megértését segítik elő, még azok benyújtása előtt.

Az online portál számos előre meghatározott lekérdezést kínál az áfabevallásokhoz kapcsolódó összesített és tételes adatok közötti böngészéshez. A felhasználók ezeket testre is szabhatják, és el is menthetik a későbbi ismételt felhasználáshoz.

Az M2M rendszer interfésze pedig számtalan paraméterezhető és programozható lekérdezési lehetőséget kínál a könyvelő programok és vállalatirányítási rendszerek számára. Ezek lehetővé teszik az elért adatok további feldolgozását és hasznosítását, például elemzésekben és más automatizációs folyamatokban.

Felértékelődnek a pontos adatszolgálatások


Várhatóan annyira lesz majd eredményes NAV eÁFA az adat adminisztráció elleni harcban, amennyire pontosak lesznek a forrásként felhasznált adatok. Az adatszolgáltatások tisztításra irányuló adóhivatali törekvések több éves múltra nyúlnak vissza, az új elektronikus áfa rendszer megnyitásával ezek jövőre újabb lendületet vehetnek.

“Egy paradigmaváltás előtt állunk, mert az új NAV eÁFA rendszer több ponton is felülírja azt, ahogyan jelenleg az áfabevallásokról gondolkodunk. Az általunk eddig látogatott szakmai fórumokon is azt tapasztaljuk, hogy még számtalan nyitott kérdés övezi ezt az adóhatósági innovációt. Arra számítunk, hogy a következő 1 év a könyvelők, a tanácsadók és a szoftverfejlesztők számára elsősorban még az ismerkedésről fog szólni ” – emeli ki Kóczé Péter.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink