Újabb Kúria döntés született a K+F projektek elszámolásáról

  • adozona.hu

A K+F költségek elszámolása számos vállalat számára kritikus jelentőséggel bír. Ezen költségek elszámolását az adóhatóság is kiemelten vizsgálja. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy sok esetben a cégek nem számolnak el minden költségelemet, amire jogszabályi lehetőségük nyílik – bizonyos esetekben pedig túl sokat számolnak el. Az adóbírság elkerülése és a jogszerű adómegtakarítási lehetőség kiaknázása közötti egyensúlyozásban jelenthet támpontot a Kúria egy friss ítélete – derül ki az EY hírleveléből.

A kutatás-fejlesztés definíciója ugyan törvényi szinten van szabályozva, mégsem mindig egyszerű eldönteni azt, hogy az adott társaság tevékenysége tartalmaz-e K+F-et. Ahhoz, hogy a projekt valóban K+F jellegű legyen, számos kritériumot kell teljesítenie. Fontos például, hogy a tevékenység újszerű legyen, és valamely tudományos vagy műszaki bizonytalanság feloldását célozza. Ezen kívül a projektnek meg kell felelnie további feltételeknek, mint például a tudományos vagy műszaki technológiai mércével értelmezhetőnek kell lennie, és mások számára potenciálisan reprodukálható eredménnyel kell járnia.

A vizsgált esetben a kutatás több, látszólag egymástól független fázisból épült fel, és nem minden fázis felelt meg a törvényi feltételeknek.

A vizsgált cégnek nem állt a rendelkezésére előzetes szakértői vélemény, amivel alátámasztható lett volna a projekt K+F jellege, ezért az adóhatóság (hatósági szakértője útján) maga vizsgálta és minősített a részfeladatokat. A hatóság a komplex projekt egyes fázisait nem fogadta el K+F tevékenységnek és ezért részben megtagadta az adókedvezmény alkalmazhatóságát.

Az ügy egészen a Kúriáig jutott. A Kúria azonban döntésében megerősítette, hogy ha egy projekt része K+F-nek tekinthető, akkor az egész projekt, mint komplex feladatösszesség K+F-nek minősül. Vagyis amennyiben a projekt egy részfeladata megfelel a törvényi definíciónak, akkor az egész projekt költsége levonható a társasági adó alapjából.

Adóellenőrzés során tehát fontos megnézni, és adott esetben előzetes szakvéleménnyel alátámasztani, hogy milyen részfeladatok tekinthetők egy közös projektnek. A Kúria gyakorlata alapján ugyanis ilyenkor nem kell egy részfeladatra szűkítően értelmezni a K+F jelleget, hanem az egész projekt akként minősíthető. A vállalkozás tehát a kutatás-fejlesztés részelemmel bíró projekteket egységesen, teljes egészében K+F tevékenységként számolhatja el.

A K+F-et végző tárasaságoknak ezért érdemes adózási szakértővel is konzultálnia, mert előfordulhat, hogy a K+F szempontból értékes megtakarítási lehetőségeket szalasztanak el. Adóellenőrzések és adóperek során pedig kifejezetten érdemes figyelmet fordítani arra, hogy az egyes projectek milyen részfeladatokból állnak és azok közül melyek tekinthetőek K+F-nek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31