adozona.hu
Ezt is tudni kell az EKÁER-ről az élelmiszerkereskedőknek
//test-adozona.hu/adozas_rendje/Ezt_is_tudni_kell_az_EKAERrol_az_elelmszerk_OTXOKV
Ezt is tudni kell az EKÁER-ről az élelmiszerkereskedőknek
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén csak azokhoz a fuvarokhoz ad az EKÁER-rendszer számot, amelyek szállítói már rendelkeznek FELIR (élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer) azonosítóval – figyelmeztet az adóhatóság.
Az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER), mint egyéb termékekre. Az ágazatban elharapózott áfacsalások kiszűrése érdekében január elsejétől az EKÁER-ben be kell jelenteni a kockázatos élelmiszereket, amennyiben azok tömege a 200 kilogrammot, vagy az adó nélküli ellenértékük a 250 ezer forintot meghaladja, függetlenül attól, hogy azokat milyen járművel fuvarozzák.
Kockázatos élelmiszernek minősülnek többek között:
– friss, hűtött vagy fagyasztott húsfélék, húskészítmények és halak
– tej, tejtermékek, tojás, méz
– zöldségfélék (hagyma, burgonya, paradicsom, káposztafélék stb.)
– gyümölcsök (déligyümölcsök, szőlő, körte, dinnye, alma, csonthéjasok stb.)
– kávé, bors, paprika, rizs, hajdina
– liszt, cukor, olaj, margarin
Az élelmiszerek esetén először a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉbiH-nek) be kell jelenteni az első magyarországi tárolási helyet és az azt üzemeltető élelmiszerkereskedőt. A kockázatos élelmiszerek és termékek után február 1-jétől úgynevezett kockázati biztosítékot is fizetni kell.
Az EKÁER-rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag a FELIR (élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer) azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot.
FIGYELEM! Tb-konferencia 2015.01.21-én, gyakorlati kérdésekkel, szakértői válaszokkal!
http://konferencia.hvg.hu/hvg-tb-konferencia.html
Hozzászólások (0)