Új adó is megbújik az Országgyűlés előtt levő salátatörvény-javaslatban

  • adozona.hu

A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/6080. számú törvényjavaslat új kötelezettséget róna az atomerőművekre, illetve a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekre.

Iparbiztonsági hozzájárulást köteles fizetni az üzemeltetési engedéllyel rendelkező atomerőmű engedélyese, valamint a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek közül azon üzemek üzemeltetői, amelyek környezetében lakossági riasztórendszer működik.

Az iparbiztonsági hozzájárulás összege a kötelezett előző éves nettó árbevételének 0,042 százaléka.

Az iparbiztonsági hozzájárulás befizetését a hatóság honlapján közzétett bankszámlaszámra történő átutalással egyösszegben kell teljesítenie a kötelezetteknek a mérleg fordulónapját követő 5 hónapon belül elkészített, majd jóváhagyott pénzügyi beszámoló közzététele után 30 naptári napon belül.

Meg nem fizetése esetén az iparbiztonsági hozzájárulás adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

Az iparbiztonsági hozzájárulást időarányosan kell teljesíteni, amennyiben az iparbiztonsági hatóság a határozatával elfogadta, illetve megállapította a veszélyes tevékenység leállítását.

Az iparbiztonsági hozzájárulás a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szervének saját bevételét képezi, mely a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél az iparbiztonsági feladatok ellátásához szükséges radiológiai távmérő hálózat, a Paks és 30 km-es körzetében lakossági riasztórendszer, továbbá a veszélyes üzemek környezetében meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszer, illetve az iparbiztonsági feladatellátásához alkalmazott, telepített és mobil eszközök üzemeltetési és fejlesztési költségeire használható fel.

A törvényjavaslat szövegét itt tudja elolvasni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31