hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változnak az egészségbiztosítási szabályok

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Két törvényjavaslatot is tárgyal az Országgyűlés, amelyek – egyebek mellett – az egészségbiztosítási szabályokat érintik. Az egyik módosítás a jogi és gazdasági versenyképesség erősítése címet viseli, a másik a digitális államot és a digitális szolgáltatást szabályozó törvényhez kapcsolódik. Cikkünkben ismertetjük, hogy a két törvénymódosítás mennyiben érinti a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényt.

Az egészségügyi szakellátóknak, valamint a fogászati alapellátóknak elszámolási nyilatkozatban kell tájékoztatniuk a betegeket egyebek mellett az igénybe vett ellátásról, továbbá az ellátás kapcsán a biztosító által finanszírozott összegről, illetve ha térítési díjat kell fizetnie a betegnek, akkor a fizetendő térítési díjról. A hatályos szabály alapján elszámolási nyilatkozatot egy példányban kell kiállítani, amelyen a kiállító orvos aláírásával igazolja, hogy a beteg az abban megnevezett ellátást igénybe vette. Az aláírt elszámolási nyilatkozatot a betegnek át kell adni, ennek tényét az egészségügyi szolgáltató elektronikus formában rögzíti.

A parlament honlapján található „a jogi és gazdasági versenyképesség erősítése” címet viselő törvénytervezet szerint a jövőben az elszámolási nyilatkozatot csak akkor kell átadni, ha azt a beteg kéri, egyéb esetben elektronikus úton kell megküldeni.

Az elektronikus dokumentum az ellenőrzéskor is szerepet kap. Amikor az egészségbiztosító az egészségügyi szolgáltatót ellenőrzi, akkor bekéri a szükséges nyilvántartásokat, egészségügyi szolgáltatói jelentéseket, könyvelési és egyéb okmányokat, illetőleg adatokat. Törvénymódosítás alapján a fenti dokumentumokat a jövőben elsősorban elektronikusan kell majd az egészségügyi szolgáltatóknak az ellenőrzésükkor megküldeniük az egészségbiztosító részére.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a digitális államhoz és a digitális szolgáltatáshoz kapcsolódó tervezett módosításokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 May
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink