hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így módosulhat az áfatörvény és az Art.

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó
1

Március végén, illetve április elején több olyan törvényjavaslatot is benyújtott a kormány, melyek adózással kapcsolatos előírásokat érintenek. Írásunkban ezek közül az áfatörvény, az adózás rendjéről szóló törvény, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény tervezett módosításait ismertetjük.

Kapcsolódó írásunkat itt olvashatja el: Itt vannak a legújabb törvényjavaslatok – rengeteg jogszabály módosulhat.

Általános forgalmi adóról szóló törvény

Az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosításáról szóló, T/8005 számú törvényjavaslat szerint a következőkben változna az áfatörvény.

A jelenlegi szabályozás értelmében mentes az adó alól a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó óvodai, diákotthoni és kollégiumi ellátás (az étkeztetés kivételével, ha az ennek fejében járó ellenérték külön térítendő meg), valamint az azokhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet a köznevelés, a szakképzés, illetve a felsőoktatás, továbbá a meghatározott egyéb oktatás vagy képzés keretében a közszolgáltató, a köznevelési intézmény, a szakképző intézmény, a felsőoktatási intézmény, a felnőttképző, a szakképzésről szóló törvény szerinti akkreditált vizsgaközpont, ennek hiányában a szakmai vizsgát, illetve a képesítő vizsgát a szakképzésről szóló törvény szerint megszervező személy vagy – nemzetközi szerződés alapján – belföldön működő külföldi kulturális intézet – ilyen minőségében – teljesít.

Ezt az áfatörvény 85. § (1) bekezdés i) pontja mondja ki, melyet megváltoztatnának, méghozzá úgy, hogy a „vizsgaközpont, ennek hiányában a szakmai vizsgát, illetve a képesítő vizsgát a szakképzésről szóló törvény szerint megszervező személy” szövegrész helyébe a „szakképzési vizsgaközpont és az országos központi akkreditált vizsgaközpont” szöveg lép.

Az Adózóna 2024-es változásokról szóló további írásait ITT, áfával kapcsolatos cikkeinket ITT találja.

Tehát, a törvényjavaslat elfogadását követően szűkülni fog az áfamentes oktatást végzők köre, mivel kikerül belőle a szakmai vizsgát, illetve a képesítő vizsgát a szakképzésről szóló törvény szerint megszervező személy.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen módosítások várhatók az Art., illetve az Air. szabályaiban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink