hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őszi adócsomag: ezek az eddigi legfontosabb módosítások

  • adozona.hu

A Parlament honlapján kedd este óta elérhetők azok a részletes vitát lezáró módosító javaslatok, amelyeket az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága terjeszt elő az őszi adócsomag kapcsán. Az Andersen Magyarország szakértői összefoglalta honlapján ezeket.

A Gazdasági Bizottság részletes vitát lezáró módosító javaslata alapján az összes olyan intézkedést kihagyják az őszi adócsomagból, amelyek az egyéni és társas vállalkozók adózásának egyszerűsítésére vonatkozóan 2025-től léptek volna hatályba. Az indokolás szerint a többek között a személyi jövedelemadót, a szociális hozzájárulási adót, a katatörvényt, az illetékeket és a helyi adókat is érintő, tervezett intézkedések további egyeztetést igényelnek, így ezeket egyelőre törölték, emelik ki az Andersen Magyarország szakértői.

Kikerült a csomagból azoknak a szabályoknak a szigorítása is, amelyek az áfalevonási jog közvetett vámjogi képviselőn keresztül történő gyakorlására vonatkoztak volna. Az indokolás szerint a szabályozás módosítása ezen a területen is további átgondolást igényel, ezért a kérdés rendezését későbbi időpontra időzítik a jogszabályalkotók – hangsúlyozzák.

Az eÁFA-rendszer bevezetéséhez kapcsolódik az a kiegészítő módosítás, amely kimondja, hogy az a megbízhatónak minősülő adózó (vállalkozás), amely az áfabevalláshoz a gépi interfész alkalmazást választja, a bevallás esedékességétől számított tizenöt napig mentesül az ellenőrzés alól. Ezen idő alatt az esetleges hibák és eltérések javíthatóak, ráadásul még az önellenőrzési pótlékot sem kell megfizetnie a vállalkozásnak.

A kötelező visszaváltási rendszer (DRS) indulásához kapcsolódik az a módosítás, amelynek értelmében a visszaváltási díj elszámolásával kapcsolatosan 2024-ben életbe lépő számviteli változások miatt korrigálják a helyi iparűzési adóra (hipa) vonatkozó szabályokat is. Ennek lényege, hogy a gyártók és forgalmazók esetében a visszaváltási díj a helyiiparűzésiadó-alap számítása során nem képezi részét sem a nettó árbevételnek, sem pedig az adóalap meghatározásakor a nettó árbevételt csökkentő eladott áruk beszerzési értékének. Emlékeztetőül a korábban említett számviteli változás: a termék visszaváltási díjjal növelt ellenértékét egyes esetekben értékesítés nettó árbevételeként kell elszámolni, az értékesített termékek bekerülési értékének részét képező visszaváltási díjat pedig eladott áruk beszerzési értékét növelő tételként kell kimutatni, foglalják össze az Andersen Magyarország szakértői.

A külön jogszabályban szabályozandó, a globálisminimumadó-szintet biztosító kiegészítő adókról szóló törvényjavaslatot illetően a Gazdasági Bizottság által javasolt módosítások szerint a bejelentett részesedéshez kapcsolódó amnesztiával minden adózó élhetne a 2023. december 30-án nyilvántartott, nem bejelentett részesedésre (amely megfelel az egy éves tartási periódusnak). Ugyanakkor a bejelentés megtétele (ennek határideje nem egyértelmű a normaszöveg és az indokolás alapján) esetén azonnali adókötelezettség keletkezne, ha a független felek közötti piaci érték és a könyv szerinti érték közötti különbözet nyereségjellegű. A különbözet 20 százaléka után 9 százalékos társasági adót kell fizetni. A módosítás értelmében az adókötelezettség nem mérsékelhető sem adóalap-, sem adókedvezménnyel – írják.

Az indokolás kitér arra, hogy amennyiben a piaci érték a könyv szerinti értéknél alacsonyabb, a bejelentés nem tehető meg. A részesedés piaci értékét könyvvizsgáló vagy az ehhez szükséges szakértelemmel rendelkező szakértő jelentésével kellene igazolni.

A Törvényalkotási Bizottság november 16-án tárgyalja az adócsomagokat, így a következő napokban még megjelenhetnek újabb módosítások – figyelmeztetnek az Andersen Magyarország szakértői.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 June
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink