hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag: alanyi áfamentességgel kapcsolatos változások, új szabályok

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Az új adócsomag differenciálja az alanyi adómentesség szabályait a tekintetben, hogy belföldi társaságról vagy belföldi székhellyel nem rendelkező adóalanyról van-e szó, továbbá lehetővé teszi alanyi adómentesség választását más közösségi tagállamban. Cikkünkben az új szabályok részleteit ismertetjük.

Alanyi adómentességgel kapcsolatos változások és új szabályok

A törvényjavaslat alapján külön szabályok vonatkoznának arra az esetre, ha az adóalany gazdasági céllal belföldön letelepedett, de székhelye nem belföldön található, hanem másik EU tagállamban. Azon adóalanyok, melyek belföldön kizárólag állandó telephellyel rendelkeznek, és székhelyük nem EU tagállamban található, nem választhatnak majd alanyi adómentességet.

Belföldi székhellyel rendelkező adózóknál az alanyi adómentességre jogosító bevételi értékhatár számítása során figyelembe veendő bevételek köre bővülni fog az új közlekedési eszköz Közösségen belüli adómentes értékesítéséből adódó bevétellel. Ugyanakkor az alanyi adómentességet választott adóalany továbbra sem járhat majd el alanyi adómentes minőségében ebben az esetben, azonban ehhez kapcsolódóan levonási jogot érvényesíthet.

Olvassa el az Adózóna 2024-es adóváltozásokkal, valamint áfával kapcsolatos egyéb írásait is!

Egyszerűsítés lesz az alanyi adómentes adózók számára, hogy az e minőségükben teljesített ügyleteikről egyszerűsített adattartalommal bocsáthatnak ki számlát.

Adómentesség választása a Közösség másik tagállamában belföldön letelepedett adóalanyoknál

Az adóalanyoknak két feltételnek kell megfelelniük ahhoz, hogy az új szabályok szerint választhassanak majd adómentességet más közösségi tagállamban:

» uniós árbevételük éves szinten sem a tárgyévet megelőző évben, sem a tárgyévben nem haladhatja meg a 100 ezer eurót,

» az érintett tagállambeli árbevételük nem haladhatja meg azt az értéket, amelyet az adott tagállam a belföldi adóalanyokkal szemben támaszt. A választásnak nem előfeltétele, hogy az adóalany belföldön is alanyi adómentességet válasszon.

A törvényjavaslat szerint az árbevétel tartalmazza mindazon termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások ellenértékét, amelyet az alanyi adómentesség esetében is figyelembe kell venni.

Az adóalany a másik tagállamban alkalmazandó adómentesség választására irányuló szándékát a letelepedése szerinti tagállam illetékes hatósága felé jelentheti majd be előzetesen.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többi változást is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink