hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A 2023. évi beszámolóra is alkalmazható új előírások a számviteli törvényben

  • Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló

A 2023. évi beszámoló elkészítéséhez kíván a cikk segítséget nyújtani azzal, hogy csokorba szedi azon új előírásokat, amelyeket első alkalommal a 2024. üzleti év beszámolójára kell alkalmazni, de a gazdálkodó dönthet úgy, hogy azt már a 2023. üzleti év beszámolójának elkészítésekor is figyelembe veszi.

A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvényben megjelenő új előírások

Üzleti év

Eddig nem rendelkezett a számviteli törvény arról az esetről, amikor egy vállalkozásnál a kényszertörlési eljárás – a 2021. július 1-jétől hatályos cégjogi előírásoknak megfelelve – a vállalkozás megszűnése nélkül fejeződik be, azaz a vállalkozás folytatja a tevékenységét. A módosítás szerint – hasonlóan a végelszámolás, a felszámolás megszűnés nélküli megszüntetéséhez – a kényszertörlési eljárás befejezésének napját követő naptól a vállalkozó által az üzleti év végeként megjelölt napig – mint mérlegfordulónapig – terjedő időszak önálló üzleti évnek minősül [számviteli törvény 10. § (10) bek.]. A kényszertörlési eljárásnak 2021. július 1-jét követően történő, a vállalkozás megszűnése nélküli megszüntetése esetén azonban eddig is üzleti évnek minősült a kényszertörlési eljárás időszaka a számviteli törvény 10. § (11) bekezdése alapján, így a tevékenység folytatásától kezdődő időszak csak új üzleti év lehetett.

Számvitel témakörben további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat. 15 százalék kiadói kedvezménnyel itt megrendelheti Számviteli szabályzat- és iratmintatár csomagunkat.

Határon átnyúló átalakulás

Az új előírás azt fogalmazza meg, hogy a határon átnyúló átalakulás esetén a tőkeegyesítő társaságok határokon átnyúló átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról és egyéb jogharmonizációs célú törvénymódosításról szóló 2021. évi CXXIV. törvény (Ttáttv.) speciális előírásait is alkalmazni kell a számviteli törvénynek a kizárólag belföldi átalakulásokra, egyesülésekre, szétválásokra vonatkozó előírásai mellett. Ilyen előírás például az átalakulási jelentés a tagok és a munkavállalók számára [Ttáttv. 10–11. §] vagy tanúsítványi kérelem bírósághoz történő benyújtása [Ttáttv. 18–24. §].

A könyvviteli szolgáltatás személyi feltételei alóli mentesülés

A számviteli törvénynek a könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányítása, vezetése, a beszámolók elkészítése személyi feltételeinek előírása alól mentességet az a vállalkozás kap, amelynek az éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában – ennek hiányában a tárgyévben várhatóan – a 20 millió forintot nem haladja meg. (Ez az érték korábban 10 millió forint volt.)

Az előírt személyi feltételek:
a) olyan természetes személy megbízása a feladatok ellátásával, aki okleveles könyvvizsgálói szakképesítéssel vagy mérlegképes könyvelői szakképesítéssel és a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelkezik, vagy aki a külföldi bizonyítványait, okleveleit bejelentette; vagy
b) olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaság megbízása, amelynek a feladat irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével megbízott tagja, alkalmazottja megfelel az a) pontban meghatározott követelményeknek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen új előírásokat tartalmaz az egyes adótörvények módosításáról szóló, illetve a globálisminimumadó-szintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló törvény!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 May
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink