Áfaváltozások az adócsomagban: fordított adózású építési-szerelési munkák nyilatkozata, adómentes ügyletek, a „túrórudi” áfája

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Cikkünkben pár általánosforgalmiadó-változást nézünk át részletesen, összehasonlítva a jelenlegi szabályozással, illetve bemutatva a mögöttes szabályozást.

Fordított adózású építés-szerelési munka esetében tett nyilatkozat

Jelen szabályok szerint fordított adózás esetében bármely fél kérheti a másik féltől, hogy nyilatkozzon arról, hogy:

  • belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen; valamint
  • nincs olyan a 2007. évi CXXVII. törvényben (áfatörvény) szabályozott jogállása, amely alapján tőle adó fizetése ne lenne követelhető.

E kérdésben az állami adóhatóság tájékoztatása is kérhető, illetve a „2” adókód a belföldi adószámban általános szabályok szerinti adózó adóalanyra utal.

Az Adózóna 2023. és 2024. évi adóváltozásokkal foglalkozó írásait az évszámra kattintva éri el. Adócsomag 2024: alanyi áfamentességgel kapcsolatos változások, új szabályok című írásunkat itt olvashatja el.

Továbbá fordított adózás alá eső építési-szerelési és egyéb szerelési munka esetében [áfatörvény 142. §. (1) b)], a szolgáltatás igénybevevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának arról, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása, egyéb megváltoztatása hatósági engedélyhez vagy hatósághoz történő bejelentéshez kötött. A joggyakorlat alapján a nyilatkozat megléte vagy nem megléte nem befolyásolja a fordított adózás alkalmazhatóságát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: a törvényjavaslat a jelenleg hatályos szöveghez képest miként változik, milyen módosítási javaslatok vannak a fogászathoz, betegszállításhoz kapcsolódó adómentes ügyletekben, illetve milyen változások várhatók a 18 százalékos kulcs alá eső termékeknél!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31