Megfizetett EPR-díj visszaigényelhető-e export okán?

  • adozona.hu

Cégünk belföldről vásárol kartondobozokat, melyek számlája 2023. július 1-jei beszerzés után – a jogszabálynak megfelelően – már nem a termékdíj megfizetését záradékolja, hanem a kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetését rögzíti. Mivel a dobozba csomagolt termékeinket 100 százalékban külföldön értékesítjük, eddig a termékdíjat visszaigényeltük. Kérdésem: július 1-je után mit tehetünk? AZ EPR-díj visszaigényelhető? – kérdezte olvasónk. Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kartondoboz mint csomagolás EPR-kötelezettségének meghatározásához figyelembe kell venni azt, hogy az EPR-rendeletben hivatkozott, a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 442/2012 kormányrendelet 2. §-ában meghatározott csomagolás fogalma alapján a csomagolás akkor keletkezik, amikor a csomagolószerbe belecsomagolják az árut. Tehát az üres kartondoboz értékesítése/megvásárlása nem keletkeztet EPR-kötelezettséget, az csak a termékek „rácsomagolásával” keletkezik.

Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) témakörében további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Az eladó által a számláján feltüntetett számlazáradék ezért nagy valószínűséggel nem a termékre, hanem annak csomagolására vonatkozik. Ugyanakkor a szükségtelen EPR-fizetéssel járó többletköltség elkerülése érdekében érdemes egyeztetni az eladóval, hogy ez valóban így van-e.

Az EPR-rendelet 16. §-a szerint a kiterjesztett gyártói felelősségi díj fizetésének kötelezettsége a körforgásos termék forgalomba hozatalával keletkezik. A jogszabályi meghatározás szerint forgalomba hozatalnak minősül többek közt a körforgásos termék tulajdonjogának első belföldi ingyenes vagy visszterhes átruházása.

Az EPR-ben visszaigénylés nem létezik,
hanem a fentiekből adódóan fő szabályként a partnerüknek nem is keletkezik EPR-kötelezettsége az üresen értékesített dobozok tekintetében; illetve önöknek sem a létrehozott csomagolás tekintetében akkor, ha külföldre értékesítik a termékeket. További lehetőségük a mentesülésre belföldre történő értékesítés esetén, ha a belföldi vevőjük nyilatkozik, hogy a részére eladott termékek legalább 60 százalékát külföldre fogja továbbértékesíteni.

Ettől eltérően, ha az EPR-rendelet 26/A § szerint nem a forgalomba hozott, hanem a készletre vett körforgásos termékről vezetik a nyilvántartást, akkor a körforgásos termék készletre vétele a kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettség szempontjából forgalomba hozatalnak minősül. Ebben az esetben a gyártó által fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díj mértékének meghatározása során a forgalomba hozott, a tárgynegyedévre vonatkozó adatszolgáltatásában szereplő körforgásos termék mennyisége helyett a tárgynegyedévre vonatkozó adatszolgáltatásában szereplő, készletre vett körforgásos termék mennyisége veendő figyelembe, azaz a külföldre kiküldött csomagolásokra is kell EPR-díjat fizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31