hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EPR, DRS: mennyi lesz jövőre?

  • adozona.hu

Megjelent a Magyar Közlönyben az energiaügyi miniszter rendelete, amely a 2024-es évre vonatkozóan megállapítja az alkalmazandó EPR-díjakat, valamint meghatározza a kötelező visszaváltási rendszer keretében a gyártók által kötelezően fizetendő csatlakozási és szolgáltatási díjak mértékét is, olvasható a Jalsovszky Ügyvédi Iroda honlapján.

Díjrendelet

Az EPR és a DRS szabályozása előírja, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal javaslata alapján az energiaügyi miniszter a tárgyévet megelőző év november 30-áig rendeletben határozza meg a vállalkozások által fizetendő EPR-díjakat, valamint a DRS-en belül a csatlakozási és szolgáltatási díjakat. Ennek megfelelően 2023. november 30-án megjelent a rendelet – írják a a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakemberei.

Az EPR-rendszer és a DRS díjtételei

Jó hír az érintett vállalkozások számára, hogy az EPR-díjak 2024-ben a miniszter döntése értelmében nem emelkednek.

A rendeletből továbbá kiderül az is, hogy az EPR-díjjal megegyező mértékű csatlakozási díjat kell fizetnie a gyártóknak a kötelezővisszaváltási-rendszer keretében belül. Ez például nem újrahasználható műanyag esetében 219 forint, nem újrahasználható fém esetében 186 forint, még nem újrahasználható üveg esetében 77 forint.

Ennek tisztázása már-már égető kérdés is volt, mert a vállalkozások egyszerűen nem tudtak azzal kalkulálni, hogy vajon a DRS hatálya alatt többet kell-e majd fizetniük, mint amit az EPR hatálya alatt fizettek vagy sem. Ennek oka, hogy ha a gyártók meghatározott termékkörök esetében DRS-díj fizetésre kötelesek, úgy az EPR-díj-fizetési kötelezettségük alól mentesülnek (kettős fizetési kötelezettség kizárása). Úgy tűnik viszont, hogy az azonos díjtételek most ezt a kérdéskört is megnyugtatóan rendezik – emelik ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakemberei.

A rendelet szerint a megállapított díjtételek ráadásul nem tartalmazzák az áfát, így a MOHU Zrt. ezen díjtelekre számláiban fel fogja számítani a 27 százalékos áfát is – figyelmeztetnek.

A szolgáltatási díj mellett a rendelet tartalmazza az 5 évig fizetendő, a visszaváltási rendszer kiépítéséhez szükséges források megteremtése miatt bevezetett csatlakozási díjtételeket is. Nem újrahasználható műanyag esetében ez a díj 18 forint, nem újrahasználható fém esetében 23 forint, még nem újrahasználható üveg esetében 1 forint.

A fizetendő díjat a díjtételek alapján a gyártott/forgalomba hozott termék súlyának (kg) és a díjtétel szorzatának együtteséből kell majd megállapítani.

DRS és környezetvédelmi termékdíj

Az viszont továbbra is kérdéses, hogy azon vállalkozások, akik a DRS keretében szolgáltatási díj fizetésére kötelesek, jogosultak lesznek-e a környezetvédelmi termékdíjukat a megfizetett szolgáltatási díjjal csökkenteni vagy sem. Erre egyelőre ugyanis a környezetvédelmitermékdíj-szabályok csak az EPR-díjak esetében biztosít lehetőséget. Ott, ahol korábban fizetett EPR-díjat kötelezően felváltja a szolgáltatási díj, megnyugtató választ egyelőre nem találunk – figyelmeztetnek a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakemberei.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 April
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink