59 találat a(z) ital cimkére
27 ezer tonna hamisított élelmiszert és italt foglalt le az Europol Cikk
Mintegy 27 ezer tonna hamisított élelmiszert, köztük legkevesebb 15 millió liter hamisított, vagy módosított minőségű alkoholt, köztük főként égetett szeszt és bort foglaltak le átfogó nem-zetközi művelet keretében Európában – közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együtt-működési szervezete (Europol) csütörtökön.
Reprezentációs költség Kérdés
Helyben készített ital teázóban Kérdés
Törökországban 60 százalék feletti volt a márciusi éves infláció Cikk
Törökországban márciusban a fogyasztói árak 61,14 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, 2002 márciusa óta a legnagyobb ütemben – közölte a török statisztikai hivatal hétfőn.
Közvetített szolgáltatás áfája Kérdés
Áruminta és kis értékű termék áfakezelése Cikk
A mindennapi életben gyakran előfordul, hogy – jellemzően kereskedelmi cégek, de akár termelő vállalkozások is – árumintát juttatnak ügyfeleik részére. Cikkünkben átvesszük mit is tekint a jogszabály árumintának, illetve kis értékű terméknek, és ismertetjük ezen termékek előzetesen felszámított adója mikor vonható le és mikor nem.
5 százalékos áfa alkalmazhatósága vendéglátásban Kérdés
Egyetemi sportnap Kérdés
Nőtt az ipari termelés júniusban Cikk
2021 júniusában az ipari termelés volumene 22 százalékkal meghaladta az előző év júniusának alacsony bázisszintjét. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 18,6 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 májusához képest 0,3 százalékkal csökkent. A termelés volumene meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.
Változik az italkínálat a vendéglátásban Cikk
Legkésőbb augusztus elsejétől bővülhet a vendéglátóhelyek italkínálata: eddig kell ugyanis összhangba hozni a szerződési gyakorlatokat a kereskedelmi törvény új szabályaival. A legnagyobb beszállítókkal – főszabály szerint – immár nem köthetőek kizárólagos szerződések, emellett minden vendéglátóhely köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni a fogyasztóknak, emlékeztet honlapján a GVH.
Elviteles éttermi áfakulcs: itt az újabb fordulat Cikk
A folyamatos jogszabály-módosítás miatt nem volt egyszerű kibogozni, hogy meddig alkalmazható az elviteles és a házhoz szállított ételekre az 5 százalékos áfakulcs. Egy minap megjelent kormányrendelet új fordulatot hozott.
Így alakult a termék-külkereskedelem márciusban Cikk
2020. márciusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 301 millió euró volt, az egyenleg 343 millió euróval romlott a 2019. márciusihoz mérten. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 11, a behozatalé 4,4 százalékkal csökkent. 2020. január–márciusban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,9 milliárd eurót tett ki, 52 millió euróval többet, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a termelőágazatok teljesítményének, valamint a globális keresletnek a csökkenése együttesen a termék-külkereskedelem teljesítményének mérséklődéséhez vezetett, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzé tett gyorstájékoztatóban.
Külföldi számla továbbszámlázása Kérdés
Romániában kiállított szálláshely, étkezés, ital számláját szeretnénk továbbszámlázni a magyarországi feleknek, akik ott voltak. Nem kívánunk ezért semmilyen célú pluszdíjat felszámítani, csak az eredeti számla kerül felosztásra. Kérdés kell-e áfát feltüntetni a továbbszámlázás során vagy áfakörön kívüli lesz? Tehát kapunk egy számlát a Romániai törvények szerint és mi milyen áfatartalommal számlázzuk tovább? Közszférában tevékenykedő szervezetről van szó 2-es adószámmal.
Termékismertetőhöz kötődő étkezés Kérdés
Tisztelt Szakértő! Az alábbi témával kapcsolatban kérem tájékoztatását! Adott egy borászati társaság, aki a saját megtermelt borát, palackozás után nagykereskedőknek, illetve vendéglátóhelyeken az egység vezetőjének, séfjének szeretné ételtársítás mellett bemutatni, ezzel kiemelve, hogy az adott bor, milyen ételekhez társítható, ezáltal a vendéglátó egység mihez tudja leginkább ajánlani. Ennek a sikere, hogy az adott vállalkozás a megtermelt borból mennyi mennyiséget, milyen időközönként rendel. Konkrét kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a bor bemutatáshoz rendelt étel, illetve sütemény milyen költségnek minősül, és kell-e utána valamilyen adót fizetni? Természetesen ezek a bemutatók teljeskörűen dokumentáltak, mivel a tulajdonosok részére ki is kell mutatni, hogy adott partner a későbbiek során melyek borfajtából, milyen időközönként mennyit rendel.
Felmérés készült a félkész és kész élelmiszerek össszetételéről Cikk
A világ 12 országának több mint négyszázezer kényelmi élelmiszertermékét felmérő globális kutatás eredménye szerint az Egyesült Királyságban készült előkészített, félkész és késztermékek tartalmazzák a legkevesebb cukrot, telített zsírt és sót.