85 találat a(z) étterem cimkére
5 százalékos áfakulcs vendéglátásban Kérdés
Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk éttermi vendéglátással foglalkozik. A helyben készített és fogyasztott ételek és italok áfakulcsa 2018.01.01-től 5 százalékra változott. A vállalkozás pénztárgépet üzemeltet. Azonban a pénztárgép szervizelésével foglalkozó vállalkozó nem tudta átállítani a pénztárgép áfakulcsát 18-ról 5 százalékra január 1-jétől, csak 01.08-án sikerült ezt megtennie. Eddig a napig a pénztárgépből előállított nyugták és napi zárások 18 százalékos áfakulcsot tartalmaznak. Mi a helyes eljárás az elszámolás során? Eddig a napig keletkezett bevételéből 18 százalék áfát kell fizetni a vállalkozásnak, vagy automatikusan alkalmazhatja a kedvezményes, 5 százalékos áfamértéket?
Étterem – selejtezés dokumentálása Kérdés
Tisztelt Szakértő! Milyen adminisztrációs, nyilvántartási kötelezettség terhel egy éttermet, ha készételeket, alapanyagokat selejtez? A kft. nem vezet folyamatos készletnyilvántartást. A megmaradt, fogyasztásra már nem alkalmas ételeket dobja ki, valamint az esetlegesen megrongálódott vagy megromlott alapanyagokat selejtezi. Bekerülési értéken vezeti ki a könyveiből. Milyen adatokat kell tartalmaznia a nyilvántartásnak, illetve jegyzőkönyvnek? Köszönettel: Lívia
Éttermi áfa házhoz szállítás esetén Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy cukrászda helyben készített termékeket kínál, helyben fogyasztással vevőinek. Házhoz szállítást is vállal. Saját üzemmel rendelkezik, ahol a süteményeket és péktermékeket állítják elő. Előfordul, hogy másik cukrászda is rendel tőle nagyobb mennyiséget házhoz szállítással. Mindegyik esetben párosul a cukrászipari termékek értékesítéséhez szolgáltatás, vagy helyben fogyasztás vagy házhoz szállítás. Kérdésem: mely esetekben használható az "étterem áfa" kedvezményes (2018.01.01-től) 5% kulcsa: 1. Elvitelre vásárol a vevő, vagy csomagolást kér az el nem fogyasztott ételre; 2. Magánszemély házhoz szállítással rendel péksüteményt; 3. Másik cukrászda kér házhoz szállítással termékeket. A házhoz szállításért, valamint a csomagolásért plusz összeget nem kérnek. Mindhárom eset az 55.30 SZJ számon, vagyis az 5610 tevékenység alatt végezhető. Köszönettel.
Vendéglátó egység specialitás könyvelési szabályai Kérdés
Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy egy étterem könyvelése során van-e valamilyen speciális dolog, amire figyelni kell például a bevallások, adatszolgáltatás, standolás? Köszönettel.
Lejárt vadhús is volt a neves étterem szennyezett hűtőiben Cikk
Egy Hajdú-Bihar megyei 4 csillagos szálloda éttermében tartottak ellenőrzést a hét elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Az egységben számos – adminisztratív, higiéniai és élelmiszerbiztonsági – hibát tártak fel az ellenőrök, továbbá mintegy 150 kg lejárt, nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Bicikli- és autószervizek, éttermek a NAV célkeresztjében Cikk
Fokozottan ellenőrzik az adóhatóság revizorai ezen a héten a kerékpár- és autószervizeket a már megszokott vendéglátó-ipari számla-, nyugtaadás szabályszerűségének vizsgálata mellett. Budapesten az Országos Étterem Hét programra tekintettel a vendéglátósoknál ellenőrzik a NAV munkatársai kiemelten a számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését.
Étkezés elszámolása munkavállalónál és tagnál Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy belföldi társaság tagja és alkalmazottja 3. országbeli megrendelést teljesítve külföldön végzett munkát 2 hónap időtartamban. Az étkezésükről nyugtákat hoztak, melyek összegét saját költségükre előlegezték meg (étterem, közért stb). Milyen adózással fizethető ki részükre a fogyasztás? Van-e összegkorlát? Köszönettel: Reményi Győzőné
Problémák a halsütödékben a Tiszánál Cikk
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Tisza teljes vonalán ellenőrizte az éttermeket és halsütödéket, a vizsgált 49 vendéglátó egység közül kilencnél találtak problémát a szakemberek az ott árult halak nyomon követhetőségével kapcsolatban, ezért több mint 600 kilogramm hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltották meg – mondta Zsigmond Richárd, a Nébih földművelésügyi igazgatóságának elnöke csütörtökön az M1-en.
Fejlesztési tartalék képzése felújításra Kérdés
Sokféle értelmezést találtam. A lekötött tartalék csak az adótörvényben meghatározott beruházásra oldható fel. Mivel a beruházás számviteli fogalma magában foglalja a felújítást is, felújításra is képezhető fejlesztési tartalék, illetve a „beruházásra történő felhasználás” kitétel alatt a 161. Befejezetlen beruházás könyvviteli számlán való elszámolást értjük. Szeretném tudni, hogy a 162. felújítás számlára könyvelt tételeket a feljlesztési tartalék felhasználásakor figyelembe vehetem-e. Konkrétan egy önkiszolgáló étterem pultrendszere lett úgy felújítva, hogy az most kétszer akkora lett, mint volt, több elemmel bővült, és sokkal több mindent szolgáltat.
Éttermi áfa: újabb kérdések és újabb válaszok a NAV-tól Cikk
Milyen áfakulccsal kell számlázni, ha a vendég már előre jelzi, hogy a levest helyben kívánja elfogyasztani, míg a második fogást elvitelre kéri, ha a vendég viszi vissza a tálcát, ha nagyobb társaság egyben kéri a számlát, és azon vodkás narancslé is szerepel, az italautomatával előállított szénsavas üdítőt vagy a máshol készített, az étterem saját ételeivel, italaival együtt kínált süteményeket savanyúságokat? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal újabb gyűjteményt tett közzé az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel kapcsolatban felmerülő gyakran ismételt kérdésekről.
Melegkonyha – áfa Kérdés
Tisztelt Szakértő! Adott egy vendéglátó egység szendvics, saláta, sütemény, kávé, egyéb italok kínálatával. Melegkonyhás engedéllyel rendelkezik. Az egyetlen termék a kínálatukban a csirkemellsaláta, melyhez helyben sütik a csirkemellet. Ön szerint elegendő-e ez az egy termék a kedvezményes áfakulcs alkalmazásához, kimeríti-e ez a melegkonyha fogalmát? A többi feltételnek megfelelnek (helyben fogyasztás). Köszönöm válaszát.
Nehezen emészthető falat: a vendéglátás áfája Cikk
Továbbra is sokan bizonytalanok, hogy milyen áfakulcsot kell felszámolniuk az éttermekben, büfékben, cukrászdában. Egy kérdéscsokorra ezúttal Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.
Fogas kérdések az éttermi áfáról. Válaszol a NAV Cikk
Mikor 18 százalék a vendéglátásban az áfa, és mikor 27? Kell-e arányosítani a felszolgálási díjat, mi az előírás a becsomagoltatott maradékra, a cateringre, az alkoholt tartalmazó ételre? A gyakran ismételt kérdésekre a NAV válaszolt.
Kedvezményes 18%-os áfakulcs alkalmazása a vendéglátásban Kérdés
Tisztelt Szakértő! A következőben szeretném a segítségét kérni. Az áfatörvény szerint 2017. január 1-jétől a vendéglátásban alkalmazható 18%-os áfakulcs egyik feltétele, hogy az adóalany által végzett ügylet az SZJ 55.30.1 éttermi szolgáltatás kategóriába tartozzon. Ügyfelem 56.10 (Éttermi, mozgó vendéglátás) és 56.21 (rendezvényi étkeztetés) alá tartozó tevékenységeket végez. Saját készítésű ételeket és többek között saját készítésű nem alkoholtartalmú italokat szolgál fel az éttermében, helybeni fogyasztással. Kérdésem, hogy a bejelentett fenti TEÁOR kodú tevékenységei kimerítik-e a feltételként előírt 55.30,1 SZJ-t vagy szükséges-e egyéb TEÁOR kodú tevékenység bejelentése a 18%-os áfakulcs alkalmazásához? Köszönöm a segítségét!
Vendéglátás áfája 2017 Kérdés
Egy hotelben éttermet üzemeltetünk. Az étterem célja elsősorban, hogy az ott megszálló vendégeket kiszolgálja, de természetesen bárki bemehet, és be is szokott menni. A hotelt egy másik vállalkozás üzemelteti, az éttermet (konyhával együtt) mi, tehát mi végezzük a felszolgálást, meg mindent, ami az étteremhez tartozik. Azonban a vendég nem nekünk fizet, hanem a hotel üzemeltetőjének, akinek mi számlázzuk ki a szolgáltatást. Ez esetben alkalmazható-e a kedvezményes áfakulcs?