3 találat a(z) húsfeldolgozás cimkére
Áru vagy gyártás? Kérdés
Tisztelt Adózóna! Cégünk élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozik. Nemrég egyes húsáruk értékesítésének elősegítése, a vevői igények még pontosabb kielégítése érdekében a hűtőházunkban elkülönítettünk egy helyiséget, ahol a húsáruk egy része a következő munkafolyamatokon megy keresztül (természetesen nem végzünk minden munkafolyamatot minden terméken, hanem egy termék 1 vagy 2 vagy max. 3 munkafolyamaton esik át): szeletelés, kockázás, csíkozás, darabolás, filézés, darálás, sokkolás, csomagolás. A Számviteli törvény elég szűkszavúan definiálja az áruk fogalmát: „(2) A készletek a vállalkozó tevékenységét közvetlenül vagy közvetve szolgáló olyan eszközök, a) amelyeket a rendszeres (szokásos) üzleti tevékenység keretében értékesítési céllal szereztek be, és azok a beszerzés és az értékesítés között változatlan állapotban maradnak (áruk, göngyölegek, közvetített szolgáltatások), bár értékük változhat,” Kérdésem: a munkafolyamatok elvégzése után továbbra is áruként tarthatom nyilván a készletemet, vagy ez már termékelőállításnak, -gyártásnak minősül a számvitelben, amely más könyvelést, illetve önköltségszámítási szabályzat készítését vonja maga után? Segítségüket köszönöm! Üdvözlettel: Bugram Gábor
Kinek kell ekáerszámot kérnie? Kérdés
Ki köteles ekáerszámot kérni: a baromfivágással és -feldolgozással foglalkozó cég, amely az előállított húsárut saját telephelyén számlával értékesíti egy magyar vevőnek [Art.22/E§(1) c)], vagy a magyar vevő, aki ezt az árut eladja egy román vevőnek [Art. 22/E§ (1) b)]? A szállítást a román vevő végzi a saját gépkocsijával. A felrakodást a húsfeldolgozó raktárában, annak alkalmazottai végzik.
Ekáerszám – húsipari hulladék Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy társaság Ausztriába szállítja megsemmisítésre a húsfeldolgozás során keletkezett veszélyes hulladékát. A megsemmisítésért a társaság fizet. Termékértékesítés nem valósul meg. Ebben az esetben szükséges ekáerszámot igényelni a fuvarra? Köszönettel: Simonné Ibolya