adozona.hu
Heti munkaidő-beosztás vendéglátó vállalkozásnál
http://test-adozona.hu/kerdesek/2024_7_8_heti_munkaido_beosztas_vendeglato_nmm
Heti munkaidő-beosztás vendéglátó vállalkozásnál
Tisztelt Szakértő! Több mint egy éve működik egy melegkonyhás étterem (5610 Éttermi és mozgó vendéglátás) hétfőtől szombatig tartó nyitvatartással. A munkarendet hetente 7 napra előre közléssel írásban kiadja a munkáltató, melyben a szombatra beosztott munkavállalók, hét közben egy – egy pihenőnapot biztosít, a vasárnapi napon nincs nyitva. Ezeket az Mt. 46. §(1) bek. szerinti tájékoztató tartalmazza, valamint az egyenlőtlen beosztást is. A munkarend szerint a havi törvényes munkaidőn túli időfelhasználás nincs, és a havi pihenőnapok is a tárgyhóban ki lettek adva, a heti munkaidő 40 órát nem haladta meg. Ezt a gyakorlatot az alábbi jogszabályok alapján végzik és osztják be a munkaidőt: 52. § (1) A munkavállaló köteles a) a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, 96. § (1) *A munkaidő-beosztás szabályait a munkáltató állapítja meg, és erről a 18. § szerint tájékoztatja a munkavállalót 97. § (1) A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be. Mt. 101. § (1) a), g), i) pontjai, valamint a 105. § (1) bekezdésben és a 107. § a) pontban. Kérdésünk az, hogy jogszerű és szabályos ez a munkáltatói gyakorlat, vagy szükségesnek lát-e ezen változtatni, figyelemmel az Mt. 93. § (1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja” azaz ez lehetőség és nem kötelező.