adozona.hu
EPR – étterem
http://test-adozona.hu/kerdesek/2023_6_16_EPR_etterem_cdk
EPR – étterem
Tisztelt Szakértő! Vendéglátóegység csomalóanyagot (pizza papírdoboz, műanyag ételdoboz, papírdoboz hamburgerhez) vásárol rendszeresen magyar csomagolóanyag-gyártótól. A csomagolóanyag egy részébe olyan étel kerül, amelyet kiszállítanak, tehát a csomagolásra nem a vendégtérben, hanem a konyha erre kialakított részében kerül sor. Értelemszerűen ekkor az étteremnek keletkezik EPR-fizetési kötelezettsége. A csomagolóanyag másik részébe az étteremben fogyasztók csomagolhatják be az el nem fogyasztott "maradék" ételt, illetve a pultnál rendelők ebben kapják a pizzát, hamburgert. Ez a 80/2023-es kormányrendelet 11. paragrafusa alapján olyan csomagolásnak minősül, ahol az EPR-díjat a gyártó fizeti. Kérdésem az lenne, ha ugyanazt a csomagolóanyagot két célra használjuk, akkor azt már megrendeléskor is jelezni kell a gyártó felé? Azaz nyilatkozni kell, hogy pl. 2000 dobozos megrendelés esetén 500 darab a "fogyasztó számára történő értékesítés helyén eladott, megtöltött vagy megtöltésre tervezett és szánt egyszer használatos csomagolószerből" tétel lesz 1500 darab meg kiszállításos? És a gyártó meg a számlán vagy nyilatkozaton jelzi, hogy 500 darab doboz után ő fizeti az EPR-t? Az étterem nyilvántartásában/ könyvelésében is külön kell kezelni a két doboz tételt? Köszönettel!