• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

EPR – étterem

Tisztelt Szakértő! Vendéglátóegység csomalóanyagot (pizza papírdoboz, műanyag ételdoboz, papírdoboz hamburgerhez) vásárol rendszeresen magyar csomagolóanyag-gyártótól. A csomagolóanyag egy részébe olyan étel kerül, amelyet kiszállítanak, tehát a csomagolásra nem a vendégtérben, hanem a konyha erre kialakított részében kerül sor. Értelemszerűen ekkor az étteremnek keletkezik EPR-fizetési kötelezettsége. A csomagolóanyag másik részébe az étteremben fogyasztók csomagolhatják be az el nem fogyasztott "maradék" ételt, illetve a pultnál rendelők ebben kapják a pizzát, hamburgert. Ez a 80/2023-es kormányrendelet 11. paragrafusa alapján olyan csomagolásnak minősül, ahol az EPR-díjat a gyártó fizeti. Kérdésem az lenne, ha ugyanazt a csomagolóanyagot két célra használjuk, akkor azt már megrendeléskor is jelezni kell a gyártó felé? Azaz nyilatkozni kell, hogy pl. 2000 dobozos megrendelés esetén 500 darab a "fogyasztó számára történő értékesítés helyén eladott, megtöltött vagy megtöltésre tervezett és szánt egyszer használatos csomagolószerből" tétel lesz 1500 darab meg kiszállításos? És a gyártó meg a számlán vagy nyilatkozaton jelzi, hogy 500 darab doboz után ő fizeti az EPR-t? Az étterem nyilvántartásában/ könyvelésében is külön kell kezelni a két doboz tételt? Köszönettel!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2024 November
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1