adozona.hu
Felszolgálási díj – új tb törvény 2020.07.01.
http://test-adozona.hu/kerdesek/2020_7_17_Felszolgalasi_dij__uj_tb_torveny__ckr
Felszolgálási díj – új tb törvény 2020.07.01.
Tisztelt Szakértő! A felszolgálási díj után a foglalkoztató fizetett 15% nyugdíjjárulékot. 2020.07.01-től 18,5 százalék tb-járulék fizetendő a felszolgálási díj után. Egy szakmai cikkben az alábbi példát találtam: Összes (bruttó) fogyasztás: 1000 Ft A számlában feltüntetett felszolgálási díj (10%): 100 Ft Felszolgálási díj áfatartalma: 27%, 21 Ft Nettó felszolgálási díj: 79 Ft A járulék alapja, azaz a vendéglátásban közreműködőknek kifizetendő összeg: (100-21)/1,185=67 Ft Tb-járulék (18,5%): 12 Ft A cikkhez tartozó magyarázat: a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 27. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a felszolgálási díj járulékalapot képező jövedelemnek minősül, amely után a foglalkoztatott jövedelméből kell a 25. § (1) bekezdés szerinti 18,5% mértékű társadalombiztosítási járulékot levonni és megfizetni. A fenti példában azonban nem teljesen egyértelmű a járulékalap meghatározása (100-21)/1,185=67 Ft) számomra, és ennek nem is találom a jogszabályi helyét. A magyarázatban szereplő 25. § (1) bekezdés szerinti tb-járulékot a 23. § (1) bekezdés a) pontja vonatkozásában a biztosított fizeti. A törvény olvasása után a nettó felszolgálási díjat gondoltam a tb járulékalapnak, ami a példában 79 Ft, de ha 79 Ft után számoljuk a 18,5%-os tb-járulékot, akkor a tb-járulék 14,6 Ft-ra jön ki, szemben a példában szereplő 12 forinttal. Kérem szépen a segítségét, hogy melyik számítási módszer a helyes. Köszönöm szépen a válaszát!