BH 2003.6.259

A bejegyzési kérelem benyújtásakor a cégbíróságnak először azt kell vizsgálnia, hogy a kérelem benyújtója arra jogosult volt-e. Ha a törölni kért ügyvezető nyújtja be a változás bejegyzése iránti kérelmet, azt törvényességi felügyeleti intézkedés iránti kérelemnek kell tekinteni [1997. évi CXLV. tv. (Ctv.) 22. § (3) bek., 26. § (2) bek.].

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Az 1998. január 22-én bejegyzett G. Közkereseti Társaságnak két önálló cégjegyzésre jogosult tagja volt.
2000. június 16-án az egyik - cégjegyzékbe bejegyzett - képviselő képviselői tisztségéről azonnali hatállyal lemondott. E személytől származó meghatalmazással a jogi képviselő változás bejegyzési kérelmet terjesztett elő, kérte, hogy a cégbíróság a cégjegyzésre jogosultak közül törölje.
A cégbíróság 2001. június 16-án kelt végzésével a változás bejegyzése iránti kérelmet hiánypótlási elj...

BH 2003.6.259 A bejegyzési kérelem benyújtásakor a cégbíróságnak először azt kell vizsgálnia, hogy a kérelem benyújtója arra jogosult volt-e. Ha a törölni kért ügyvezető nyújtja be a változás bejegyzése iránti kérelmet, azt törvényességi felügyeleti intézkedés iránti kérelemnek kell tekinteni [1997. évi CXLV. tv. (Ctv.) 22. § (3) bek., 26. § (2) bek.].
Az 1998. január 22-én bejegyzett G. Közkereseti Társaságnak két önálló cégjegyzésre jogosult tagja volt.
2000. június 16-án az egyik - cégjegyzékbe bejegyzett - képviselő képviselői tisztségéről azonnali hatállyal lemondott. E személytől származó meghatalmazással a jogi képviselő változás bejegyzési kérelmet terjesztett elő, kérte, hogy a cégbíróság a cégjegyzésre jogosultak közül törölje.
A cégbíróság 2001. június 16-án kelt végzésével a változás bejegyzése iránti kérelmet hiánypótlási eljárás lefolytatása nélkül utasította el az 1997. évi CXLV. tv. (Ctv.) 26. §-ának (2) bekezdése alapján, mert a cég változás-bejegyzési kérelméhez nem csatolta a létesítő okirat módosítását és a létesítő okirat változásokkal egybefoglalt hatályosított szövegét.
A bejegyzést kérő fellebbezésében az elsőfokú bíróság végzésének hatályon kívül helyezését, bejegyzési kérelme érdemi elbírálását kérte. Kifejtette: képviselői tisztségéről való lemondása egyoldalú jognyilatkozat volt, melyhez a társaság másik tagjának hozzájárulására nem volt szükség. Nincs abban a helyzetben, hogy a hiányolt okiratokat csatolja, melyeket álláspontja szerint az adott tényállás mellett nem is kellett csatolnia.
A fellebbezés az alábbiakra tekintettel alapos.
A Ctv. 26. §-ának (2) bekezdése értelmében a cég-, illetve változás-bejegyzési kérelem érdemi vizsgálatát megelőzi, megelőzheti egy alaki vizsgálat, melynek során ellenőrizni kell, hogy a bejegyzési kérelemhez a Ctv. melléklete szerint csatolandó okiratokat maradéktalanul mellékelték-e, a törvényes mértékű eljárási illetéket megfizették-e. Ez az eljárás a Legfelsőbb Bíróság kialakult és egységes gyakorlata szerint alaki eljárást jelent, az okiratok tartalma érdemben nem vizsgálható. Ezen eljárás során azonban az alaki vizsgálatot meg kell, hogy előzze annak ellenőrzése, hogy a kérelmet előterjesztő a kérelem előterjesztésére egyáltalán jogosult volt-e, figyelemmel a Ctv. 22. §-ának (3) bekezdésében foglaltakra. Az adott tényállás mellett a változás-bejegyzési kérelmet előterjesztő, a bejegyzést kérő képviselőjének nem tekinthető, mert kérelme épp képviselői jogosultságának törlésére irányult, így a kérelmező változás bejegyzési kérelem előterjesztésére nem volt jogosult. Kérelmét, tartalmát tekintve törvényességi felügyeleti intézkedés iránti kérelemnek kell, illetve kellett volna tekinteni, és ekként kellett volna elbírálni. Ebből következően a Ctv. 26. §-ának (2) bekezdése szerinti eljárást az adott kérelem kapcsán nem lehetett jogszerűen lefolytatni.
Mindezekre tekintettel a Legfelsőbb Bíróság az elsőfokú bíróság végzését a Ctv. 20. §-ának (1) bekezdése folytán megfelelően irányadó 259. §-a és 252. §-ának (3) bekezdése alapján hatályon kívül helyezte, s az elsőfokú bíróságot újabb eljárásra és újabb határozat hozatalára utasította.
Az új eljárásban az elsőfokú bíróságnak a kérelmet törvényességi felügyeleti intézkedés iránti kérelemnek kell tekintenie, és a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatásáról kell intézkednie. (Legf. Bír. Cgf.II.31.888/2001. sz.)

Bírósági jogesetek

MBH 2006.11.155 Eljárási szabályt sért a cégbíróság, ha a társaság cégjegyzékbe bejegyzett egyedüli vezető tisztségviselőjének, az e tisztségéről való lemondása bejelentését nem törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatása iránti kérelemnek tekinti, hanem hiánypótlást ad ki a volt képviselő által meghatalmazott jogi képviselő részére, az általa "nem megfelelő tartalmúnak" minősített kérelem alapján a tisztség cégjegyzékből való törlése érdekében. [1997. évi CXLIV. tv. (Gt. (régi)) 26. § (1) bek.]

AVI 2008.2.18 Az adó megfizetésére kötelezhető a társaság tartozásáért helytállni köteles tag (2003. évi XCII. tv. 35. §)

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.