15/2006. (IV. 7.) IM rendelet

a felszámolási eljárás iránti kérelem benyújtását megelőző fizetési felszólítás formai és tartalmi kellékeiről

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 
15/2006. (IV. 7.) IM rendelet
a felszámolási eljárás iránti kérelem benyújtását megelőző fizetési felszólítás formai és tartalmi kellékeiről

Bírósági jogesetek

BH+ 2008.5.229 I. A 2006. július 1. után indított felszámolási eljárásban a felszámolás iránti kérelem bírósághoz történő benyújtását megelőzően az adóst szabályszerű fizetési felszólítással fel kell hívni a tartozása kiegyenlítésére. E felhívás adós részéről történő átvételét bizonyítani kell [1991. évi XLIX. tv. (Cstv.) 21.§ (1) bek. f) pontja, 27.§ (2) bek. a) pont, (3) bek.]. II. A Cstv. kézbesítési vélelmet csak a felszólítás ajánlott küldeményként történt postára adásához fűz, arra az esetre, ha az adós a fizetési f

ÍH 2008.41 FIZETÉSKÉPTELENSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA A CSTV. 27. § (2) BEK. A) PONTJA ALAPJÁN - KÖVETELÉS VITATÁSÁNAK MÓDJA A 2006. július 1-jét követően indult felszámolási eljárásokban nincs helye tanúbizonyításnak arra vonatkozóan, hogy az adós a követelést az arra rendelkezésre állt időtartam alatt vitatta [Cstv. 27. § (2) bek. a) pontja].

ÍH 2009.38 FIZETÉSKÉPTELENSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA - KÖVETELÉS VITATÁSÁRA NYITVA ÁLLÓ IDŐ - CSTV. KOGENCIÁJA A hitelező csak a teljesítési határidő tekintetében engedélyezhet haladékot az adós részére, de nem adhat felmentést a Cstv. kógens rendelkezései alól. A hitelező ismételten megküldött fizetési felszólításai ezért nem eredményezik a vitatás törvényi határidejének meghosszabbítását [Cstv. 24. § (2)-(3) bek., 27. § (2) bek. a) pontja].

ÍH 2009.85 KÖVETELÉS VITATÁSA ÍRÁSBELI NYILATKOZATTAL - VITATÁS HATÁLYOSULÁSA MÁSIK FÉL TUDOMÁSSZERZÉSÉVEL - KÖVETELÉS VITATÁSA FELSZÁMOLÁSBAN A fizetési felszólítás és a követelés adósi vitatása írásbeli nyilatkozattal történhet, mely a másik fél tudomásszerzésével hatályosul. Az okiratok csatolása során így elengedhetetlen annak igazolása, hogy a másik fél a nyilatkozatot kézhez vette [Cstv. 27. § (2) bek. a) pontja, 27. § (3) bek.].

ÍH 2008.81 FIZETÉSKÉPTELENSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA CSTV. 27. § (2) BEK. A) PONTJA ALAPJÁN - 2007. JÚLIUS 7. UTÁN INDULT ELJÁRÁSBAN FIZETÉSKÉPTELENSÉG - JOGHATÁLYOS VITATÁSA FIZETÉSKÉPTELENSÉGNEK A 2007. július 7-ét követően indult eljárásokban a fizetésképtelenség megállapítását a hitelező a Cstv. 27. § (2) bekezdés a) pontja alapján akkor kérheti, ha a követelése szerződésen alapul, az adós a hitelező követelését a teljesítési határidő lejártát követő 15 napon belül illetőleg az eljárást megelőző írásbeli fizetési felszólít

BH+ 2010.3.127 A fizetési felszólítást megelőző vitatás megakadályozza a felszámolás elrendelését [1991. évi XLIX. tv. (Cstv.) 27. § (2) bek. a) pontja és (5) bek.].

BH+ 2010.8.358 Ha az adós a hatályos jogszabály szerint vitatta a hitelező követelését, a követelés vitatottnak minősül akkor is, ha a jogszabály változása folytán utóbb már nem lehetne vitatottnak tekinteni [1991. évi XLIX. tv. (Cstv.) 27. §].

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.